Denne saftige æblekage er inspireret af Camillas Plum’s æblekage, der indeholder betydelige mængder æbler, og dermed faktisk også smager af æblekage. I virkeligheden er det bare en gammeldags pundkage med æblefyld, men hun bør have kredit – ikke mindst fordi hun har lært mig, at smør og sukker altså skal piskes lææænge. Kagen holder sig frisk i 4-5 dage og skal blot stilles køligt men ikke i køleskab. Den kan med fordel lunes stykke for stykke – så er der ikke et øje tørt.

 

14-16 gode stykker

 

Du skal bruge
250 g smør, stillet på køkkenbordet i et par timer inden bagning
200 g sukker til dejen + 1 spsk til toppen af kagen
1 spsk vanilje ekstrakt eller korn af 1 vaniljestang
7-800 g æbler med en vis syrlighed (Belle de Boskoop, Ingrid Marie, Rød Aroma eller andet æble med syrlige undertoner)
1 tsk kanel
3 æg som skal have stuetemperatur
150 g mel
50 g kartoffelmel
1 tsk bagepulver

TILBEHØR
Thise creme fraiche 38%

Sådan gør du
Det bløde smør køres et minut eller to med dejspatlen i en røremaskine eller med piskeris i en elpisker. Sukker og vanilje kommes ved og blandingen piskes i 10-15 minutter til en fin, lys smørcreme. Sukkeret skal stort set være opløst. Pas på at din røremaskine / elpisker ikke bliver overophedet – hold evt. et par hvil undervejs.

Mens sukker og smør piskes, ordnes æblerne: Skær hvert æble i kvarte, fjern kernehuset og skær hvert æblestykke i yderligere 4 dele. Kom alle æblestykkerne i en skål, strø med kanel og vend dem rundt. Stil til side.

Når sukker, smør og vanilje er pisket luftig og cremet, kommes æggene i under piskning. De skal i ét ad gangen og der skal piskes godt imellem hvert æg. Det er vigtigt at æggene har stuetemperatur, ellers vil de kolde æg få smørcremen til at skille. Den samles igen når melet kommes i men det bliver alligevel ikke helt det samme. Har du glemt at tage æggene ud i god tid, så pisk æggene sammen i en lille lun skål, og dryp dem i smørret lidt ad gangen mens du pisker godt ind imellem.

Hvedemel, kartoffelmel og bagepulver vejes af i en skål. Når æggene er pisket i smørcremen, sigtes melblandingen i dejen over 2-3 omgange. Vend nænsomt melet i med en dejskraber.

Kom bagepapir i bunden af en 22-24 cm. springform. Smør kanten godt med smør. Kom dejen i formen og bred den jævnt ud, dejen skal kun gå halvvejs op ad kanten på formen. Kom æblestykkerne ovenpå dejen – det ser ud som om der er alt for mange æbler, men det passer meget fint. Tryk nu æblerne ned i dejen med flade hænder, de skal pakkes godt. Drys de sidste 50 g sukker jævnt over kagen.

Sæt kagen i ovnen på 170 grader (ikke varmluft) og bag den et sted mellem 45 og 70 minutter, til den er netop gennembagt. Kagen kan godt komme i kold ovn. Tag den ud når den er færdig og lad den køle af 10-15 minutter. Skær langs ringen, tag den af og kom forsigtigt kagen over på et fad. Servér den lun eller kold med creme fraiche.

Tips & Tricks
Kagen kan laves med andre frugter, fx blommer eller abrikoser. Eller med pærer – i så fald reducerer du sukkermængden til 150 g, vender pærestykkerne i 1 tsk stødt ingefær i stedet for kanel og undlader at drysse sukker på toppen.