Hvad med et glas frisk hyldeblomstsaft i sommerferien? Og i februar? Denne opskrift er uden atamon og kræver blot lidt plads i fryseren. Ved at undgå atamon undgår du også bismag og ved at fryse din saft bibeholder du den friske, klare smag i mange, mange måneder.

 

Ca. 5 liter ufortyndet saft

 

Du skal bruge
1,8 kg rørsukker
50 g citronsyre
4 liter vand
3 citroner, ikke overfladebehandlede
60 gode hyldeblomst skærme

Sådan gør du
Du skal bruge en stor beholder af stål eller plast, der kan rumme 7-8 liter, og som samtidig kan komme i køleskabet. Du kan også bruge 2 mindre beholdere.

Kom sukker og citronsyre i beholderen og hæld 4 liter kogende vand på. Der skal stadig være plads til hyldeblomstskærmene. Lad det stå et par minutter til temperaturen på vandet er faldet en smule – så svider du ikke dine hyldeblomster, når du kommer dem i. Rør lidt ind imellem så sukkeret opløses. Skræl citronerne med en tyndskræller. Skær det hvide af resten af citronerne og kassér det. Skær citronerne i skiver og kom skiverne og skrællerne i beholderen.

Ryst hyldeblomstskærmene så der ikke sidder små dyr i dem og klip blomsterne fra stænglerne. Skærmene skal ikke skylles – så ryger al den dejlige pollen som giver smag til saften. Kom blomsterne i beholderen og pres dem godt ned under sukkerlagen. Sørg så vidt muligt for at holde blomsterne under vandet så de ikke bliver mørke. Rør grundigt i blandingen, læg låg på og lad beholderen stå på køkkenbordet natten over, eller til den er kølet helt af. Sæt den derefter i køleskabet i 2-3 døgn – rør i den et par gange i døgnet.

Når saften har trukket færdig, sies den og hældes på flasker. Jeg fryser min saft og den kan holde helt til næste hyldeblomst-sæson. Jeg hælder saften på ½ liters plastflasker som jeg fylder næsten op, trykker let på maven og skruer låg på. På den måde sikrer jeg at flaskerne ikke sprænger i fryseren, da væske udvider sig lidt når det fryses.

Tips & Tricks
Dette er en atamonfri opskrift, dels fordi jeg gerne vil undgå atamon når jeg kan – dels fordi saften smager bedre uden tilsætningsstoffer.

Brug ikke aluminiumsgryde til at lave saften i, da aluminiummet går i forbindelse med syren og skaber  nogle stoffer der ikke er særlig sunde, samt en metallisk smag som ikke klæder saften særlig godt.

De brugte hyldeblomst-klaser kan koges til en ret hyggelig marmalade: Blend blomsterklaser og citronskaller til mos og kog massen op med ekstra sukker – så har du en lækker hyldeblomst-citrus marmelade :).