For mig er denne sovs den vigtigste ’dyppelse’ til al asiatisk mad. Vi spiser den til forårsruller – både de kolde og friske Vietnamesiske forårsruller (se opskrift andetsteds), til kinesiske forårsruller, nudelretter og naturligvis satay – spyd med grillet kylling eller svinekød i asiatisk marinade.

 

6 personer

 

Du skal bruge
½ lille løg
2 fed hvidløg
1 rød chili
1 tsk revet ingefær
2 spsk olie til stegning
250 g peanutbutter (helst crunchy)
¾-1 dl brun farin
1 dåse kokosmælk
Saft fra 2 lime og 1 citron

Sådan gør du
Løget hakkes fint sammen med hvidløg og chili og steges i olien sammen med den revne ingefær. Det skal ikke tage farve, blot klares. Peanutbutter kommes i gryden sammen med hovedparten af farinen og det hele ristes af et par minutter. Lidt af farinen holdes tilbage det at justere sødmen undervejs. Rør godt i gryden så det ikke brænder på. Kokosmælken kommes i gryden sammen med saften fra citrusfrugterne. Det hele piskes godt sammen. Sovsen koges i 20-25 minutter under hyppig piskning / omrøring.

Sovsen smages til undervejs: Den skal have en god balance mellem syrlig citrus og sødme fra farinen, et hint af chili og ingefær, og så selvfølgelig en dominerende smag af peanuts.

Tips & Tricks
Farinen og sukkerstofferne fra citrusfrugterne gør, at sovsen brænder let på, og fedmen fra peanutbutteren og kokosmælken gør, at sovsen kan skille. Begge dele undgås nemt ved at skifte grydeskeen ud med et piskeris, og så piske sovsen hyppigt under tilberedningen. Skulle sovsen true med at skille alligevel, så tag gryden af varmen, hæld en sjat koldt vand i og pisk som en gal.

Sovsen fryses og det bør udnyttes, da det alligevel tager noget tid at lave denne sovs: Lav en stor portion og frys ned i rette portioner. Når sovsen skal bruges, tøs den forsigtigt op og varmes ligeledes forsigtigt under piskning. Den skal som regel have en sjat vand for at opnå den rette konsistens, og vandet hjælper også til at hindre sovsen i at skille under opvarmning.