Der er ikke de store ben i at bage en ualmindelig god pizza. Den skal have fuld skrue på varmen, bunden skal ikke være for tyk – og fyldet ikke for højt. Vi bager en del pizza hjemme hos os og alle har deres ynglings varianter. Det vigtigste er, at du bruger råvarer der faktisk smager af noget. Jeg bruger konsekvent cheddar ost i stedet for mozarella med mindre mozzarella har en hovedrolle – så bruger jeg bøffel mozzarella. Og skal der kød på skal det smage af noget (fx Ålbæks chorizo eller en god skinke). Og så kommer jeg lidt fuldkornsmel i pizzadejen, så bunden også giver sig til kende, midt i al herligheden.

 

4-5 personer – 3 store pizzaer

 

Du skal bruge
BUNDE
4½ dl koldt vand
10 g gær eller 5 g gær og 2 spsk surdej, hvis du har
1 spsk salt
2 spsk olie
2 dl fuldkornshvedemel
Ca. 7 dl hvedemel + til opspænding af dejen

DESUDEN
1-2 dl semolina til udrulning (giver en ekstra sprød skorpe), alternativt almindeligt hvedemel

GRUNDFYLD
475 g tomatsovs – se grundopskrift her (eller køb et glas færdiglavet :))
300 g cheddar ost

TOPPING 1
150 g tyndskåret bacon
10-15 sorte oliven

TOPPING 2
150 g chorizo
2 små løg
lidt frisk timian

TOPPING 3
125 g serrano skinke
2 spsk gorgonzola
1 fed hvidløg i tynde skiver

Sådan gør du
DEJ TIL BUNDE
Vand, gær, olie og evt. surdej blandes med fuldkornshvedemel og det meste af hvedemelet. Rør det på røremaskine ved høj hastighed i 4-6 minutter. Tilsæt akkurat så meget hvedemel at dejen ikke klistrer undervejs – dejen skal stadig være blød. Tilsæt salt og rør et minut mere. Vend dejen ud på et meldrysset bord og ælt den igennem. Del dejen i 3 stykker, og spænd stykkerne op ved at folde dejen ind over sig selv nogle gange, så den bliver fastere og form den til en kugle. Læg dejkuglerne i et fad, film fadet og sæt det lunt et par timer. Sæt derefter fadet på køl i 6-8 timer eller til dagen efter.

DEREFTER
Tomatsovsen laves som vist i opskriften her – eller du bruger en god, italiensk tomatsovs fra glas. Toppingen klargøres: Løg skæres i tynde ringe, bacon deles på midten, krydderurter hakkes. Tænd ovnen på fuld skrue – min. 250 grader men gerne højere hvis den kan. Sæt en bageplade nederst i ovnen med det samme, så den bliver godt varm. Bager du på stenplade, så læg den i bunden af ovnen. Tag fadet med dejen ud af køleskabet og lad dem komme lidt til sig selv på køkkenbordet.

Når ovnen er varm, rulles den ene kugle ud på bordet, der er drysset med semolina. Rul hellere lidt for tyndt ud end det modsatte – 3 mm passer godt. Dejen skal kunne være på en bageplade. Dejen lempes over på bagepapir, og smøres med 1/3 af  tomat sovsen (et tyndt, dækkende lag) og drysses med 1/3 af osten. Toppingen kommes på og pizza inklusiv bagepapir hives over på den brandvarme bageplade eller bagesten. Bag pizzaen til kanten er mørk og fyldet er bagt. Hellere 2 minutter for meget, end 1 minut for lidt…

Mens den ene pizza bager, klargøres den næste – husk at lægge dejen på bagepapir inden du hælder fyld på – ellers bliver det let noget rod.

Tips & Tricks
Semolina er durumhvede der er malet groft. Det minder lidt om groft majsmel eller fin bulgur. Når man ruller pizzadejen ud med semolina, bliver den helt sprød når den bages. Du kan sagtens rulle ud i almindelig hvedemel – det bliver næsten ligeså godt ;).

Det behøver ikke at være uoverkommeligt at bage sin egen pizza – heller ikke med hjemmelavede bunde: Smæk dejen sammen om morgenen (det tager 5 minutter), dæk den med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet. Så er den klar når du kommer hjem :). Og tro mig – det er altså ikke helt den samme oplevelse at købe dejen færdig i supermarkedet. Det betyder ikke at jeg aldrig gør det og overholder man de andre retningslinjer for “god pizza” så bliver resultatet også ret ok – men jeg tænker alligevel hver gang, at jeg nok skulle have skubbet min pizzatrang et døgns tid, og så liiiige have smækket dejen sammen selv…