Italiensk bønnesuppe smager ikke som det lyder – det smager fantastisk: En mild krydret suppe med en dyb og rund umami smag. Ribolita tilsættes normalt også sortkål eller palmekål men jeg foretrækker suppen uden kål-trævler. Kål kan man spise på et andet tidspunkt.

Jeg bruger flere slags bønner i suppen fordi det ser festligt ud, og så fordi de forskellige bønner bidrager med hver sin smag og konsistens. Jeg bruger altid hvide bønner (gerne de italienske cannelini) og supplerer op med sorte bønner, borlotti-, kidneybønner eller hvad jeg nu lige har i skabet. Jeg bruger til gengæld ikke bønner på dåse men udnytter at bønner kan fryses både udblødte og kogte, se under Tips & Tricks.

 

8 personer

 

Du skal bruge
400 g forskellige tørrede bønner, fx borlotti, hvide og sorte
4 mellemstore løg (ca. 400 g)
4-5 spsk olie
200 g god bacon (jeg bruger Højers tørsaltede eller Aalbæks økologiske)
3 gulerødder
6 fed hvidløg
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk sød chili
2 dåse flåede tomater
5-10 stilke timian
4 laurbærblade
2 liter hønsefond (eller brug blot en god grøntsagsfond)

Sådan gør du

DAGEN FØR
Sæt bønnerne i blød dagen før i rigeligt vand. Blød dem ud hver for sig da de ofte har forskellig kogetid. Sorte bønner farver både udblødnings- og kogevand helt sort.

PÅ DAGEN
Kog bønnerne hver for sig i usaltet vand til de er netop møre – 40-60 minutter alt efter bønnetype. Kog de første 10 minutter uden låg (se note nedenfor) og læg derefter låg på og skru lidt ned for varmen. Kassér kogevandet og stil bønnerne til side.

Hak løgene fint. Skær gulerødderne i små tern og skær bacon i skiver og dernæst i små tern. Varm olien op i en stegegryde og sautér løgene heri til de er bløde og klare. Kom gulerødderne ved og steg videre i nogle minutter. Skub løgene ud til siden af gryden, kom lidt mere olie i på midten og steg baconen heri til den er gylden men ikke sprød. Hak hvidløg fint eller riv det og kom det i gryden. Tilsæt krydderier og de flåede tomater og steg godt igennem. Kom bønnerne i gryden sammen med timian (hele stilke er fint), laurbærblade og hønse- eller grøntsagsfond. Lad suppen simre en halv times tid, til de forskellige ingredienser har fundet hinanden (når suppen smager som en helhed og ikke som en blanding af flåede tomater, fond og krydderier). Nogle af bønnerne koger ud mens andre beholder formen – det er som det skal være.

Smag suppen til med salt, peber, måske lidt mere chili eller spidskommen. Servér med et groft brød.

Tips & Tricks
Genvejen til mad med bønner er at udbløde og evt. koge større portioner, som du så fryser ned i små poser. Skriv på posen hvilken bønnetype det er, samt vægt i tørret tilstand og om bønnerne er kogt eller kun udblødt. Så har du bønner klar til sammenkogte retter, dhal, bønnemos eller nærende supper – og ukogte bønner til casoulet eller fx kikærter til falafler …

Suppen her holder en uges tid på køl men kan også fryses. Denne portion rækker hjemme hos mig til en gang aftensmad, og så frokost til et par stykker af os i 2-3 dage, men halvér opskriften hvis det er for voldsomt.

Lidt om udblødning af bønner, kogetider og lektiner
Der er megen diskussion om, hvorvidt bønner behøver at udbløde inden man koger dem og om man må anvende kogevandet de har kogt i eller om det skal kasseres. Med hensyn til udblødning, så kan man udbløde eller man kan lade være. Bønner der ikke er blødt ud, er længere tid om at koge møre, men det fungerer ligeså godt som bønner der er blødt ud i forvejen. Til gengæld er det vigtigt at bønner koges helt møre. Det der “al dente” – det gælder ikke i bønneverdenen – i øvrigt heller ikke for friske grønne bønner. De skal koges og de skal koges møre.

Dette hænger sammen med at nogle bønner udskiller en smule blåsyre når de først kommer i kog, og derfor er det godt at koge dem uden låg de første 10 minutter, så blåsyren kan fordampe. Derefter er det kogningen der nedbryder de lektiner som de fleste bønner indeholder. Det er lektiner der oftest er skyld i madforgiftning herhjemme (og ikke fx salmonella fra æg eller kylling). Sidst men ikke mindst, så må man godt anvende kogevandet fra bønnerne. Når jeg i denne opskrift vælger at koge bønnerne først, så er det fordi det er pænt svært at koge bønner møre i væske der indeholder tomat. Ved tomat-fri lejligheder koges bønnerne blot i den suppe eller væske de senere skal ned i. Kogevandet fra bønnerne kan gemmes og fryses ned – det har en rigtig god “kødfuld” smag og kan anvendes til at spæde supper og sovse med.

Sidst men ikke mindst: Bønner skal koges uden salt, da saltet giver dem en hård konsistens som man sjældent er interesseret i. Skal bønnerne anvendes direkte fra kogning (fx i salat eller lign) så salt kogevandet de sidste 10 minutter. I en ribolita skal bønnerne tilberedes videre og der er det ikke nødvendigt.

 

11 Comments

  1. zortilonrel 20. august 2021 at 15:52

    Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. However think about if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this website could definitely be one of the best in its field. Terrific blog!

    Reply
  2. Piper 24. august 2021 at 05:49

    I’m really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any browser compatibility problems?
    A number of my blog audience have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox.
    Do you have any tips to help fix this issue?

    Reply
  3. asmr where 2. september 2021 at 14:41

    I don’t even know how I finished up here, however I thought this put up
    used to be great. I don’t realize who you’re but definitely you’re going to a famous
    blogger in case you are not already. Cheers!

    Reply
  4. an asmr 6. september 2021 at 01:23

    Incredible! This blog looks exactly like my old one!
    It’s on a totally different topic but it has pretty much the same
    layout and design. Superb choice of colors!

    Reply
  5. quest bars your 11. september 2021 at 14:33

    naturally like your website but you have to take a look at the spelling on quite a few of your
    posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the truth on the other hand
    I will definitely come again again. quest bars http://bit.ly/3jZgEA2 quest bars

    Reply
  6. http://coub.com 12. september 2021 at 04:19

    Howdy! I realize this is somewhat off-topic however I needed to ask.
    Does operating a well-established website like yours require a large amount
    of work? I’m brand new to operating a blog however I do write in my journal daily.
    I’d like to start a blog so I can easily share my experience
    and views online. Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring
    bloggers. Appreciate it! scoliosis surgery https://coub.com/stories/962966-scoliosis-surgery scoliosis surgery

    Reply
  7. http://bitly.com 12. september 2021 at 18:45

    you are truly a excellent webmaster. The website loading velocity
    is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick.
    Moreover, The contents are masterpiece. you’ve performed a
    wonderful process on this matter! ps4 https://j.mp/3nkdKIi ps4

    Reply
  8. tinyurl.com 12. september 2021 at 22:24

    I’m not that much of a online reader to be honest
    but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark
    your website to come back down the road. All the best
    scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

    Reply
  9. http://bit.ly/ 13. september 2021 at 00:52

    When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment.
    Is there any way you can remove me from that service?
    Appreciate it! cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

    Reply
  10. www.iherb.com 13. september 2021 at 17:01

    After looking into a number of the blog articles on your web site, I really appreciate your technique of blogging.
    I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please check out my web site as well and tell me what you think.
    quest bars https://www.iherb.com/search?kw=quest%20bars quest bars

    Reply

Skriv et svar til Anonym Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *