At lave sin egen pasta er lidt nørdet – det indrømmer jeg. Men det tager faktisk ikke så lang tid, det gør det ikke. Og når nu det smager såååå meget bedre, så skal man unde sig en hjemmelavet pasta ind imellem. Du behøver ikke en pastamaskine! En god kagerulle kan klare det – og hvis du så bliver bidt af det, så kan du købe en pastamaskine for 5-600 kr.

Man kan lave pasta af mange typer mel – jo finere malet mel – jo finere pasta. Den mest gængse er ‘Tippo 00’ som er meget fintmalet – den er god til fine sovser med sart smag eller fyld som fx en blendet tomatsovs eller hvis pastaen blot skal vendes med olivenolie og hvidløg. Jeg laver oftest en lidt grovere pasta på durumhvede der er en smule grovkornet. Den smager af mere, giver lidt bid og er god til grovere tomatsovser, ragú og fyld med smæk på smagen. Og så kan du naturligvis også bare brude det mel, du nu engang har i spisekammeret – din hjemmelavede pasta vil stadig smage helt forrygende!

 

4 personer

 

Du skal bruge
300 g hvedemel, Tippo 00, durumhvede eller blot almindelig hvedemel
1 knivspids fint salt
1 spsk olivenolie
3 store æg

Sådan gør du
Vej melet af og kom det i en rummelig skål sammen med saltet. Det er vigtigt at det er fint salt, da den grove salt ikke opløses i dejen, og dermed kommer til at hænge fast i pastamaskinen. Kom olie og æg i. Rør i dejen med et par fingre indtil dejen ligger i store klumper i skålen. Ælt den derefter sammen og vurder, om dejen hænger godt sammen – den skal umiddelbart føles som en mørdej. Er dejen lidt for våd, tilsættes lidt mere mel. Er den derimod for tør, tilsættes lidt af et sammenpisket æg – der skal sandsynligvis ikke meget i. Hvis dejen kun mangler en smule fugt, kan du blot gøre hænderne våde under den kolde hane, ryste dem lidt og ælte den ekstra fugt ind i dejen.

Dejen skal æltes mindst 10 minutter og gerne 15. Den skal være elastisk og jævn og kan som regel æltes direkte på køkkenbordet uden tilførsel af mere mel. Dejen er æltet færdig, hvis du kan trække i den, uden at den trækker sig synderligt sammen igen. Dejen pakkes stramt ind i film og lægges på køl i minimum ½ time, men gerne til næste dag.

Så skal der rulles:
PASTAMASKINE
Del dejen i 4 nogenlunde lige store dele.  Træk den ene del til et rektangel på ca. 10 x 30 cm – det er ikke så vigtigt hvor langt det er. Indstil pastamaskinen til tykkeste rulning (som regel trin 7 eller 9 på pastamaskinen). Sæt pastadejen ned mellem de to valser og rul den igennem. Gentag dette 2-3 gange – læg gerne dejen sammen mellem hver rulning. Sørg også for at skifte imellem hvilken ende du starter med at komme i pastamaskinen – så trækker maskinen mere jævnt i dejen, som derved bliver nogenlunde lige elastisk over det hele. Når du har rullet den første 1/4 af dejen, gentager du med de sidste 3 stykker dej.

Når alle 4 dejstykker er rullet på den tykkeste indstilling på maskinen, gentager du processen – blot 1 trin tyndere: Rul igen hvert stykke dej 3-4 gange og skift start- og slut ende når du ruller. Læg dejstykkerne til side på lidt meldrysset bord, efterhånden som du får rullet dem.

Hvor tynd du vil have din pasta er op til dig: Jeg plejer at stoppe på trin 2 eller 3 – ellers bliver de for tynde, synes jeg. Men – det kommer an på, hvilket udtryk du vil have på din pasta samt hvilken mel du har brugt: Tippo 00 kan rulles meget tynd, durum ikke helt så tynd.

Når pastapladerne har den ønskede tykkelse, lader du dem hvile ca. 10 minutter på bordet. Husk at drysse med en smule mel. Når pastaen har hvilet, flytter du håntaget i din pastamaskine fra de glatte valser til skærevalserne. Der er som regel 2 bredder at vælge imellem, jeg vil anbefale at du starter med at lave de brede pastaer. Når du så har fået lidt rutine og fornemmelse for dejen, kan du gå igang med de tynde… Stik en plade i valsen og rul. Så snart pastaen er kommet igennem maskinen, så giv pastaerne lidt ekstra mel og skil dem ad, hvis nogle hænger lidt sammen. Pastaen kan sagtens klare en del mel – det ryster du af inden du koger den.

MANUELLA
Del dejen i 6 nogenlunde lige store dele.  Rul et af stykkerne tyndt ud på et meldrysset bord (du skal ikke spare på det) med en kagerulle. Jo tyndere du ruller dejen – jo finere bliver din pasta. Når du ikke kan rulle tyndere, drysser du dejen jævnt med mel og børster det overskydende af. Det er vigtigt at der er mel på hele dejstykket.

Fold nu dejen over sig selv nogle gange, så du har et stykke dej der er ca 10 cm bredt og med den længde som den udrullede dej havde. Skær med en skarp kniv dejen til pastastrimler (skær på tværs af folderne i dejen) så tynde som du nu vil have dem. Jeg vil anbefale at du starter med at lave brede pastaer, fx 1 cm brede. Så kan du lave dem smallere når du har fået lidt øvelse. Så snart du har skåret pastaen, drysser du strimlerne godt med mel, ryster dem fra hinanden og lægger dem til side, fx på et meldrysset fad. Drys med mel igen (du skal ikke spare på det – du ryster det overskydende mel af inden du koger pastaen. Gentag processen med de resterende 5 stykker dej.

DEREFTER
Den færdige pasta kan ligge og hvile på bordet op til et par timer – derefter risikerer du at den bliver for tør og knækker, når du tager fat i den.

Sæt en gryde med masser af vand over. Når vandet koger, salter du det godt. Italienerne siger at pasta skal koges i vand der er ligeså salt som Middelhavet… jeg bruger gerne 1 spsk salt pr. 2 liter vand. Når vandet koger, ryster du det overskydende mel af pastaen og kommer det forsigtigt i gryden. Hjemmelavet pasta skal kun koge i kort tid – et par minutter måske. Det kommer an på tykkelsen samt hvilken meltype du har brugt. Smag dig frem og tag pastaen af varmen når du synes at den er kogt men stadig har en smule bid. Hæld den til afdrypning i en sigte og servér med det samme.

Tips & Tricks
Pastadej kan holde sig min. 2 dage på køl, så du kan evt. lave dejen et par dage før du skal bruge pastaen – eller du laver dobbelt portion og spiser pasta med et par dages mellemrum.