At riste sine egne kaffebønner er ’in’ og det kan jeg godt anbefale: Det er et rigtigt voksen-kinderæg med hele 3 ting på en gang: Det er nemt – det er billigere end at købe færdigristet kaffe – og så smager det SÅ meget bedre! Man kan købe rå kaffebønner på nettet – der findes et væld af indkøbsmuligheder – vi køber som regel hos Kaffemekka.

 

100 g kaffebønner

 

Du skal bruge
100 g rå kaffebønner (grønne bønner)

Sådan gør du
Tænd ovnen på 250 grader. Hæld de rå kaffebønner i et ildfast fad eller på en ren bageplade. De må kun ligge i et enkelt lag og ikke helt tæt, da de udvider sig lidt under ristningen.

Når ovnen er varm sættes bønnerne ind – ryst dem lidt med et par minutters mellemrum. Efter nogle minutter begynder de at ’poppe’ eller ’knække’ i takt med at væden i bønnerne fordamper. Dermed stiger temperaturen i den enkelte bønne og de æteriske olier ’eksploderer’ hvilket får bønnen til at springe eller ’poppe’. Det er i den proces at aromaen i kaffen for alvor udvikles.

Rist kaffebønnerne til de er ’poppet’ og er mørke – se ristedetaljer nedenfor. Bred kaffebønnerne ud på et fad og lad dem køle af. Når de er kolde, kan man forsigtigt puste de skaller væk, der har løsnet sig under ristningen. Kaffen bør ’dampe af’ på fadet i nogle timer, og kommes derefter i en lufttæt beholder. Den fulde aroma i kaffen træder først frem efter et døgns tid.

Tips & Tricks
Hvor lang tid bønnerne skal være i ovnen, kommer an på hvor hårdt ristet du ønsker dem. Jo længere tid i ovnen – jo mørkere bønner og jo større bitterhed (som ved en espresso ristning) men meget hård ristning er ofte på bekostning af de finere smagsnuancer. Prøv dig frem – og rist eventuelt ved lidt lavere temperatur (fx 230 grader). Min erfaring er at temperaturen (i min ovn og med de bønner jeg oftest rister) skal være minimum 230 grader for at de faktisk ’popper’, hvilket er essentielt for smagsudviklingen. De professionelle ristere siger at bønnerne skal være i ovnen 10-14 minutter, så det kan være en god ide at eksperimentere lidt, for at kunne riste bønnerne indenfor den tidsramme. Det vigtige er dog, at du får ristet en kaffe som er præcis som du gerne vil have den.

De ristede bønner holder sig i princippet lige så længe som dem du køber – men gemmer du dem væk i månedsvis er der vel ingen grund til at gøre sig ulejligheden med at riste selv? Efter et par uger er 50% af aromaen i bønnerne forsvundet, så rist en gang om ugen – så har du friske bønner med fuld aroma til rådighed hver gang du skal have en kop kaffe :).