Det kommer nok ikke bag på nogen, at måltiderne fylder lidt på vores rejser – ikke sådan forstået at vi spiser specielt fint – men maden er helt klart i fokus. Mine bedste udlandske madoplevelser spænder fra ‘fine dining’ med hvide duge – til pizza fra bageren på Campo Di Fiori i Rom. Her er et lille udvalg af steder, der har brændt sig fast, og som jeg glæder mig til at besøge igen en dag:
Armando al Pantheon – Rom – Juli 2020
Det er næsten ikke til at forstå, at en af Roms rigtig dejlige trattoria ligger et stenkast fra Pantheon, men det gør Armando. Der er stuvende fuldt og det er en god ide at bestille bord hjemmefra Danmark – alternativt stikke hovedet ind om formiddagen og høre, hvornår der næste gang er et ledigt bord. Armando serverer ægte romersk slow-food i bedste mamma-stil: Antipasti og et godt udvalg af romerske pastaretter, langtidsbraiseret lammebov, melanzane – aubergine lagt i lag med tomatsovs og mozarella, kalvefilet i citronsovs, oksehale i tomatsovs (men kun torsdage) og naturligvis baccala – klipfisk (kun fredage). Tilbehøret bestilles – som altid i Italien – ved siden af, og her skal man smage den romerske salat puntanella; sprød let-bitter salat med ansjosdressing. Som mange andre gode trattoria i Italien, er Armando et familiedrevet sted, hvor mutter står i køkkenet og resten af familien huserer i restaurantlokalet. Armando al Pantheon ligger Salita dei Crescenzi, 31, 00186 Rom, Italien.
Ristorante Franco e Silvana – Scansano, Toscana – Juli 2020
Når man kommer fra Firenze og kører mod Rom, kører man på et tidspunkt gennem området nær Grosetto. Øst for Grosetto ligger en lille by, Montorgiali, og i den by får man verdens bedste citronsorbet. Ristorante Franco e Silvana har også masser af anden god mad på kortet, så und dig selv den oplevelse af spise hos dem. Vi stoppede helt tilfældigt ved frokosttid, da vi netop var på vej mod Rom – og det var lækkert! Franco og Silvana driver en fiskerestaurant og det siger sig selv at fiskeretterne er rigtig, rigtig gode. Især den klassiske Spaghetti a Vongole er lækker, men deres grillede fisk er også dejlige. Og så er der desserten – citronsorbet pisket med vodka. Den er himmelsk! Franco e Silvana betyder noget specielt for vores familie, da det var her vi mødte Aldo – en ældre mand. Han stoppede os på vejen tilbage til vores bil, og spurgte om vi var svenskere. Aldo kom nemlig oprindeligt fra Sverige, men havde boet i Italien så længe, at han ikke længere talte svensk. Vi fik dog en fin snak med ham, og da han hørte at vi var på vej mod Rom, foreslog han os at køre en lille omvej, for at se byen Pitigliano. Vi valgte at følge hans anbefaling, og det har indtil nu resulteret i 3 ferier i Pitigliano og en fremtidsdrøm om et lille hus dér… Kommer du forbi enten Franco e Silvana eller Pitigliano, så tag badetøj med og kør omkring Saturnia – en varm, naturlig svovlkilde hvor man ganske gratis kan ligge i 35 grader varmt vand, til man er rynket som en rosin. Ristorante Franco e Silvana ligger i det sydlige Toscana på Via Scansanese, 9, 58014 Località Bivio Montorgiali, Scansano, Italien.
Chez Acchiardo – Nice – Juli 2020
Acchiardo er den franske pendent til det italienske trattoria; familiedrevet, masser af traditionelle egnsretter og altid stuvende fuldt. Holder du ferie i Nice, bør du tage på Acchiardo – men bestil bord i god tid. Det er svært at sige hvad kvinderne kommer mest for; den gode mad – eller den ene af sønnerne, som med sine brune dådyrøjne kan få de fleste kvindelige gæster til at smelte… Maden er rigtig god og priserne rimelige; lammekoteletter, frisk grillet fisk, salat med blæksprutter, muslingesuppe, grillede grøntsager, langtidsbraiserede sager og et særdeles godt udvalg i charcuterie – alt sammen umiskendeligt fransk men på den gode, lavmælte måde. Acchiardo ligger i den tætteste del af den gamle bydel i Nice – et næsten magisk sted, især om aftenen hvor de smalle gyder og den bløde belysning skaber en fortættet stemning. Acchiardo ligger 38 Rue Droite, 06300 Nice, Frankrig.
Barobao – Stockholm – Juli 2020
For nogle år tilbage havde jeg et job der inkluderede en del rejser til Stockholm og dér fandt jeg hurtigt Barobao, som blev mit eneste spisested til frokost. Barobao laver naturligvis bao – dampede små boller der er foldet omkring asiatisk fyld. De er virkelig gode til at lave bao hos Barobao. Altså virkelig gode. Da jeg kom dér, kunne man få en frokostmenu til 100 svenske kroner bestående af 2 bao af eget valg, en skål dampede ris og en lille salat med tang, kål og andre sunde og spizy velsmagende ting. Drikkevarer var blot postavand ad libitum, uden beregning. Jeg bestilte altid bao med krydret og langtidsstegt svinebryst, hoisin, agurk, peanuts og koriander. Ris og dagens salat til. Jeg drømmer stadig om Barobao og glæder mig til at spise frokost hos dem igen. Barobao ligger på Hornsgatan 66, 118 21 Stockholm.