Det er egentlig ikke fordi vi spiser sååå meget ude, men i løbet af årene har vi dog alligevel fundet et par håndfulde spisesteder som vi vender tilbage til, gang på gang. Her er et lille udpluk – der er for enhver pengepung (så er du advaret)

 

Famo Metro – italiensk mad fra hjertet – Juli 2020
Ved Lille Triangel i København ligger Famo Metro – en restaurant i rækken af italienske restauranter der ligger samlet under navnet “Famo”. Metro er uformel, hyggelig og minder mest af alt om et familiedrevet Osteria – og de laver fremragende mad. Især deres anti pasti er fantastisk; grillede grøntsager, friturestegte rejer, fritterede riskugler med mozzarella, baccala (rilette af klipfisk) på ristet surdejsbrød, salat med blæksprutter … jeg kunne blive ved.

Når du bestiller menuen får du 4-5 ‘anti pasti’ – forretter der kommer i en lind strøm, en eller måske to ‘primi’ som består af pasta eller risotto, en ‘secondo’ som er hovedretten og en ‘dolce’ som er dessert. Den er sikker hver gang; når vi når til ‘secondo’ er jeg mæt og det er synd, for hovedretten er ofte et langtidsbraiseret stykke kød, fx lammeskank, og ‘dolce’ en is, lidt kage og måske lidt syltet frugt – alt sammen hjemmelavet, naturligvis. Citronerne kommer direkte fra Sicilien, risene fra Posletten i det nordlige Italien og svinekødet fra Sardinien. Jeg ved ikke hvad der er bedst, maden eller stemningen – men når jeg har været på Famo Metro et par timer, har jeg fået et lille skud Rom, præcis som hvis jeg havde taget flyveren derned, siddet ved et bord i Trastevern og slentret hjem til hotellet gennem de smalle gyder. Hele herligheden koster 450 kr. med 2 glas vin og en kaffe bagefter slipper du noget under 1000 kr. og det er godt givet ud. Famo Metro ligger Øster Søgade 114 – København Ø.

Geranium – et kaninhul du ikke har lyst til at komme op af igen – Juli 2020
Geranium – er det overhovedet for almindelige mennesker? Ja, det er det – hvis altså du vil betale. Det ville jeg – og det vil jeg gerne igen her til sommer, hvor vi bruger vores feriepenge på at genbesøge restauranten. Ligesom Alice i eventyrland er et besøg på Geranium en magisk, vidunderlig oplevelse, som ikke minder om noget andet, jeg har prøvet. Selve indgangen til restauranten forstærker oplevelsen, idet eventyret starter på bagsiden af Fælledparken i København: Beton, parkeringsplads og tagudhænget der vidner om en sportspark – ind i elevatoren – og ud på 8. etage, i en helt, helt anden verden.

Geranium er ikke stedet hvor du får myrer eller andre underlige ting. Til gengæld får du de vildeste retter, hvor der er tænkt, raffineret og testet ned til mindste detalje; en skovbund med mos, blade og bær, der smager som barndom en sommerdag i skoven, knivmuslinger med spiselig skal (aner ikke hvordan de havde lavet dem), en urtet suppe dækket af en papirtynd sprød skal dekoreret som et blad, kulmule med en fin grøn marmorering af persille, en lille dessert serveret på ske med en sprød kugle der eksploderer af smage i munden. Peter og jeg mødte en ny tilstand da vi besøgte Geranium; dér hvor man ikke længere har ord, men blot små-fniser lidt, mens man smager, nyder og smager noget mere. Geranium har et kæmpe vinudvalg, men du skal have den store tegnebog med, hvis vinen skal matche maden. Køb hellere deres saftmenu, som er udviklet specielt til de 16-20 retter du får på eventyr-rejsen. Geranium er et eventyr, et kaninhul som du hoppede ned i – og som du nødigt vil op af igen. Jeg glæder mig til næste gang. Geranium ligger Per Henrik Lings Allé 4, 8. Sal, 2100 København.

Ricemarket – masser af velsmag for på penge – Juni 2020
Jeg er vældig glad for det asiatiske køkken og det afspejler mine opskrifter nok også: Det er et fantastisk køkken, hvor man får en masse velsmag uden særlig mange kalorier – et køkken som er velegnet til hverdagsmad. København har fået mange gode asiatiske spisesteder – ikke mindst efter at Henrik Yde begyndte at folde sig ud på det Københavnske spisekort. Kiin-Kiin er en super lækker restaurant – og i øvrigt den eneste thai-restaurant udenfor Thailand, der har en Michelin-stjerne – det er f… godt gået. Ricemarket er Kiin-Kiin’s lillesøster; her er prisniveauet et helt andet, men både kompetencer og stolte madtraditioner skinner igennem fra storesøster. På Ricemarket kan du bestille et væld af asiatiske småretter, nogle spizy og nogle milde – det hyggeligste er at hele bordet bestiller lidt af hvert, og deler med hinanden. Du kan også snuppe dagens 7 små retter for den nette pris af 300 kr. En kold øl til – så behøver jeg ikke mere. Ricemarket finder du i hjertet af København på Hausergade 38, 1128 København.

 

Andre dejlige spisesteder som vi bliver ved med at vende tilbage til:
Liffroy – Nyborg
Formel B – Frederiksberg
No. 2 – København
Kiin Kiin – København