For mig er curry en indisk inspireret ret med grøntsager og måske lidt kød eller fisk, indhyllet i aromatisk og fyldig sovs med varme krydderier. En curry kan laves med alenlange lister af råvarer og krydderier – og de smager som regel fantastisk. Jeg har dog længe villet udvikle en “hverdags-curry”: Sådan én man kan smække sammen på 45 minutter – og som stadig smager vidunderligt af indisk mad, varme krydderier og fjerne himmelstrøg. Det er den her opskrift.

Basisopskriften er vegetarisk – dels fordi det er forholdsvis enkelt at tilsætte kød eller fisk, og dels fordi jeg hele tiden skubber grænsen for, hvor lækker og velsmagende mad man kan lave uden kød. Alle i huset var begejstrede for denne vegetariske version!

 

5-6 personer

 

Du skal bruge
7-800 g kartofler
1+1 spsk olie
2 rødløg
2 fed hvidløg
2 tsk gul karrypasta, fx denne
8-10 dl vand
Koncentreret grøntsagsfond til ½ liter
Koncentreret hønsefond til ½ liter (kan erstattes med grøntsagsfond for ren vegetarisk version)
5 cm kanelstang
½ stjerneanis
1-2 tsk alm. karrypulver
150 g frisk spinat
1 håndfuld kikærter (kan udelades)
½-1 ds kokosmælk

TILBEHØR
Basmati ris

Sådan gør du
Kartoflerne skrælles og skæres i grove stykker på 3-5 cm. Wok’en sættes over på fuld skrald med 1 spsk olie og kartoflerne steges heri til de er brunede på flere sider. De tages op og lægges til side.

Imens skæres hvert løg i ca 2 cm brede både. Når kartoflerne er taget op, kommes lidt mere olie i wok’en og løgene steges hårdt. Efter et par minutter kommes hvidløg i tynde skiver ved og det hele steger et minut mere – pas på at hvidløget ikke branker. Kom kartoflerne tilbage i wok’en, tilsæt karrypasta og steg det hele kortvarigt. Hæld vand på til det dækker og tilsæt koncentreret grøntsags- og hønsefond, kanel, stjerneanis og karrypulver. Læg låg på og lad det koge stille til kartoflerne er helt møre, 20-25 minutter.

Når kartoflerne er møre tages låget af og den friske spinat samt de kogte kikærter tilsættes. Lad det simre et par minutter, til spinaten er klasket sammen og tilsæt så den fede del af kokosmælken (ligger ofte øverst i en dåse) og evt. lidt af den tyndere del, hvis du synes at retten skal smage mere af kokos. Smag til med karrypulver og evt et nip sukker.

Server med basmati ris.

Tips & Tricks
Denne ret er taknemmelig at lave – du kan fx bruge nogle af de grøntsager fra grøntsagsskuffen er trænger til at blive spist. Brug dog altid kartofler som smager helt vidunderligt i karryretter – især når de får lov til at koge helt møre, og blive lidt uldne i kanterne.

Selv glæder jeg mig til at lave retten med blomkål (som skal steges ligesom kartoflerne men først tilsættes retten når kartoflerne er ved at være møre). Og så måske lidt torskefisk i 5 cm filetstykker der simrer med et par minutter inden servering?

Kikærterne skal i blød og koges inden de tilsættes. Her anbefaler jeg at du med jævne mellemrum udbløder og koger kikærter, som fryses ned i mindre portioner – så er de lige til at tilsætte sammenkogte retter. Det er også på den måde du laver hummus på et kvarter…