Denne pizza af fransk oprindelse er helt klart undervurderet. Den indeholder hverken tomatsovs eller ost – men det skal man ikke blive bekymret over. Pissaladiere er endnu en af de retter, som udspringer af fortids husmødre med få penge og stor opfindsomhed. Pissaladiere blev tilberedt og spist på de store markeder i Provence og omegn: Man ankom tidligt om morgenen med sine varer og startede med at tænde op i sin transportable ovn. Før der blev alt for travlt på markedet, æltede man en dej sammen, skar og stegte et mindre bjerg af løg som man bredte ud over dejen og smækkede hele herligheden i ovnen … Så var der velsmagende og billige håndmadder til hele dagen.
1 stk / 2 personer
Du skal bruge
BUND
1½ dl koldt vand
10 g gær
½ tsk salt
1 lille spsk olie
Ca 3 dl hvedemel, måske lidt mere
FYLD
5-600 g løg
2 spsk olivenolie
2 spsk smør
1 håndfuld sorte oliven uden sten
5-6 stilke frisk timian
Sådan gør du
BUND
Gæren opløses i vandet og salt, olie og og hovedparten af hvedemelet røres i. Tilsæt mel indtil dejen netop kan æltes og ælt den godt igennem. Dæk dejen med husholdningsfilm (holder på fugten) og et klæde (holder på varmen) og lad den hæve et par timer. Alternativt nøjes du med 5 g gær og sætter dejen på køl i min 6 timer eller natten over.
DEREFTER
Rens løgene, del dem på langs og skær dem i tynde skiver. Varm olivenolien op i en stor pande og kom smørret ved sammen med løgene. Steg løgene ved svag varme i 30 – 45 minutter, til de er søde, møre og mørke. Krydr dem med salt og peber undervejs. Sluk for blusset og lad løgene stå i panden.
Tænd ovnen på fuld skrue – min. 250 grader og gerne højere hvis muligt. Sæt en bageplade i ovnen med det samme, så den bliver godt varm. Bager du på stenplade, så sæt den ligeledes i ovnen nu – gerne nederst i ovnen.
Rul dejen tyndt ud – hellere lidt for tyndt ud end det modsatte – et par mm passer godt. Dejen skal kunne være på en bageplade. Flyt dejen over på bagepapir og bred løgene ud på dejen. Fordel oliven og timiankvistene ovenpå.
Bag pissaladieren nederst i ovnen på bageplade, stenplade eller evt. direkte på ovnens bund (du må eksperimentere med hvad der virker bedst i din ovn) til kanten er mørk og sprød… Hellere et minut for meget, end et minut for lidt.
Spis pissaladiere lun skåret i strimler med en salat – eller bare som den er til et glas vin.
Tips & Tricks
Rul generelt pizza ud i grov durum (også kaldet semolina) – det giver en super sprød skorpe og en god følelse i munden når man spiser pizzaen.
Skal det være rigtigt, så indeholder den oprindelige opskrift på pissaladiere også ansjoser. Og jeg har egentlig ikke noget imod ansjoser – nogle gange skal de simpelthen bare med i opskriften – og nogle gange skal de ikke. For mig er den gode pissaladiere uden ansjoser… jeg synes simpelthen at de overdøver den blide løgsmag og den fine friskhed fra timianen. Men – nu har jeg sagt det… Og er du ansjos-freak så fyr den af: 3-4 stykker af de lækre banditter i olivenolie – hakket fint og fordelt ovenpå – skulle kunne gøre det.