Dette er en fantastisk dessert: Den består i al sin enkelhed af æg, sukker, vanilje og piskefløde og den kombination kan man jo komme langt med i dessertkøkkenet… ikke mindst som fromage og vaniljeis. Men franskmændene kan altså noget: Kombinationen af den fløjlsbløde, bagte creme og det sprøde, karamelliserede sukkerlåg får simpelthen englene til at synge!

 

4-6 personer

 

Du skal bruge
5 æggeblommer
100 g lys rørsukker
3 spsk vaniljeekstrakt
5 dl piskefløde

DESUDEN
4-6 spsk sukker til karamellisering

Sådan gør du
Ovnen tændes på 150 grader varmluft. Æggeblommerne piskes hurtigt sammen med sukkeret og vaniljen. Det skal blot blandes godt – ikke piskes tykt og skummende. Man kan med fordel røre sukkeret sammen med æggeblommerne og lade sukkeret ’smelte’ i æggeblommerne i 10 minutter, mens man rører i det ind mellem – så opløses sukkeret nemmere. Piskefløden røres i med en ske – det skal ikke piskes op, blot røres i. Æggemassen skummes med ske og massen fordeles i små ramekiner eller andre ovnfaste skåle – cremen skal stå ca. 5 cm op ad kanten.

1-1½ liter vand koges i kogekedlen. Et stort ildfast fad der kan rumme alle skålene sættes på en bageplade og skålene med cremen fordeles rundt om i fadet. Bagepladen sættes i ovnen, og det kogte vand hældes forsigtigt ned mellem skålene, til vandet står minimum halvvejs op ad skålenes sider. Bagepladen skubbes forsigtigt på plads i ovnen – pas på at der ikke skvulper vand ned i skålene.

Crème bruléerne bages i vandbadet i ca. 45 minutter. Se til dem ind imellem og fyld forsigtigt ekstra vand på, hvis det er nødvendigt. Bagetiden kan variere en del – det kommer an på hvor høje eller flade skålene er. Jo højere og større skål – jo længere bagetid. Du tjekker nemmest om cremen er færdig ved forsigtigt at tage en ud med en tang: Når du slår til skålen skal midten af cremen ’blævre’ lystigt, mens cremen tæt på skålens kant er mere fast.

Når Crème bruléerne er færdige, tages de en ad gangen ud af ovnen med tangen. Først derefter tages det ildfaste fad ud – pas på det varme vand. Crème bruléerne afkøles og kan godt stå på køl til dagen efter.

Lige inden servering drysses hver Crème brulée med 1 spsk sukker, som karamelliseres med en gasbrænder til sukkeret er smeltet og har dannet et sprødt, mørkebrunt karamellåg. Serveres straks med fx en kugle vaniljeis, se opskrift andetsteds.

Tips & Tricks
I en opskrift som denne som kun består af få råvarer, er det vigtigt at råvarerne er af rigtig god kvalitet: Piskefløden skal være økologisk (Thise er bedst), sukkeret må meget gerne være rørsukker (den lyse) og vaniljen skal være i top.

Crème brulée laves traditionelt i flade skåle. Det giver maximal brændt karamel på toppen :). Har du ikke en gasbrænder, kan Crème bruléerne grilles i ovnen, men pas på – det går stærkt og ovnen griller ikke nødvendigvis lige meget over det hele. Vi har også med held karamelliseret 40 Crème bruléer med en ukrudtsbrænder – det fungerede fint! Men bliver du hooked på Crème brulée, så kan en gasbrænder fås til ca. 100 kr. hos en isenkræmmer, og den kan bruges til mange andre sjove til i dessertkøkkenet …