En variant af denne spizy thaisalat med oksekød – fordi steaksalat bare smager GODT. Her i den franske udgave med en dressing der umiskendeligt smager af bearnaise. Hvis du gider, så servér grillede gedebrød til. Det smager dejligt – og så kommer vi ikke meget nærmere fransk bistro…
Kødet rækker langt i sådanne salater – 2 gode bøffer til 4-5 personer. Så – hvis man absolut vil have oksekød (og det vil man gerne ind imellem) så er en salat som denne et mere bæredygtigt valg, end den traditionelle bøf bearnaise. Og så gør det måske heller ikke noget at pommes fritterne er byttet ud med grønne sager?
4 portioner
Du skal bruge
DRESSING
2 æggeblommer
1 tsk bearnaiseessens / estragoneddike
1 tsk dijonsennep
½ tsk salt
1½ dl neutral olie, fx solsikke-
3-4 spsk finthakket estragon
Evt. lidt vand til fortynding
DESUDEN
200 g blandet salat – gerne indeholdende radicchio som tilfører lidt bitterhed (jeg bruger oftest denne)
250 g gode små tomater
1 tsk god olivenolie
2 gode ribeye bøffer
lidt olie til stegning
1 fed hvidløg
salt, peber
GEDEBRØD
1 flutes
1 rulle gedeost, 200 g
lidt olivenolie
En smule frisk, hakket rosmarin (kan udelades)
Sådan gør du
DRESSING
Æggeblommer, bearnaiseessens eller eddike, sennep og salt piskes sammen i en mindre skål. Olien kommes drypvis i æggeblommerne mens du pisker – kun få dråber til at starte med. Efterhånden som æggeblommerne optager olien, kan du begynde at hælde olien i en tynd stråle, mens du pisker hele tiden. Tag et par pauser undervejs hvor du får pisket mayo’en godt igennem, inden du hælder mere olie i (og måske får hvilet armen lidt). Når al olien er optaget af æggeblommerne skulle du gerne stå med en tyk blank mayonnaise (nå ja, salatdressingen er idag en mayonnaise ;)). Hak estragonen fint og vend den i dressingen. Smag til med salt og peber og måske lidt mere eddike hvis du ønsker en mere syrlig dressing. Fortynd evt. med en smule vand og sæt dressingen på køl.
GEDEBRØD
Tænd ovnen på grill. Skær 8 skiver flutes, 1½-2 cm. brede. Skær gederullen i 16 lige store skiver, ca. 3/4 cm tykke. Læg 2 skiver gedeost på hvert stykke flutes. Dryp med en smule olivenolie og drys evt. med en smule frisk, finthakket rosmarin. Sæt gedebrødene under grillen til de er gyldne og osten bobler. Tag dem ud og sæt dem på et fad.
SALATEN
Sæt en stegepande over på max varme. Krydr ribeye bøfferne godt med salt og peber. Riv hvidløget fint og fordel det på bøfferne. Kom lidt olivenolie på panden og steg bøfferne ved max varme i 1½-2 minutter på hver side – ikke mere. Læg dem på en tallerken i 2-3 minutter så de lige kan samle sig lidt. Imens laves salaten:
Skyl salaten og kom den i en skål. Halvér tomaterne og kom dem ned til salaten. Krydr med salt og peber og hæld en smule olivenolie (jomfruen) over. Vend salat og tomater godt sammen og arrangér på et stort fad eller på 4 tallerkener.
Skær bøfferne i skiver på ca 1 cm og anret dem ovenpå salaten. Giv dressingen til og servér sammen med de lune gedebrød.