Jeg har været i Rom mindst 25 gange – nok flere. Da ungerne var små, tog vi 3-4 dage til Rom i maj eller december. Ungerne var altid velkomne, i butikkerne, på restauranterne, på kaffebaren. Der blev gjort plads til klapvognen, de kom op på skødet hos overtjeneren og dikket og klappet og knuset – alle 3. Det var nemt at tage tilbage til den samme by år efter år; vi vidste hvor de offentlige toiletter var (en god ting når man rejser med små børn), mad, is og kaffe er altid uovertruffen i Rom, og der var altid noget at se på. Tilbage i starten af nullerne, kunne vi få en rejse med det hele for under 10.000 kr. for 5 personer. 2-stjernet hotel, havregryn med i kufferten til morgenmad, charcuteri og brød til frokost – og en pizza eller pasta til aftensmad. Vi travede Rom tynd, klappede katte ved Largo di Torre Argentina, sled en klapvogn op på Forum Romanum, sad andægtigt i Pantheon og stirrede op på himlen gennem hullet i taget, fodrede ænder i Villa Borghese og spiste is på den spanske trappe. Sofie bedyrede i sine tidlige teenageår at hun bedre kunne finde rundt i Rom, end i København.

Kommer man til Rom i efteråret, faktisk helt frem til december, skal man spise “porcini” – Karl Johan svampe. De ligger fremme på alle markeder og er en af italienernes stolthed – og med rette for den smager fantastisk. “Porcini” betyder “lille gris” og hentyder til de helt små svampe, men kaldes ofte bare “King”. Så er man ikke i tvivl. Herhjemme hedder kongen som bekendt Karl Johan – og en risotto med ham sender mig tilbage til lune aftener i Rom – hver gang. Mindre kan nu også gøre det – denne opskrift er blot med “svampe” – så vælger du selv hvor extravaganza det skal være. Bland evt. brune champignon med østershatte – det er en dejlig kombination.

 

2 personer

 

Du skal bruge
250 g svampe, gerne Karl Johan men ellers fx en blanding af brune champignon og østershatte
1 spsk smør
Salt, peber
1 spsk olie
1-3 charlotteløg, alt efter størrelse
1 fed hvidløg
200 g risottoris
½ dl hvidvin (kan undværes – brug fond i stedet)
30 g revet parmesan + ekstra til at rive over risottoen ve servering
5-6 dl hønsefond eller god grøntsagsbouillon, måske mere

DESUDEN
Hakket persille

Sådan gør du
Rens svampene, riv eller skær dem i mundrette bidder og steg dem i smør ved god varme i den gryde eller pande du laver risotto i. De skal først smide væsken og derefter brunes godt. Krydr med salt og en anelse peber. Tag gryden af varmen og stil halvdelen af svampene til side i en lille skål. Hak resten groft på et spækbræt.

Imens svampene steger, hakker du løgene ret fint. Når svampene er stegt kommes gryden tilbage på blusset. Kom olien i gryden og steg løgene ved medium varme, til de er klare og bløde, ca 5 minutter. Riv hvidløget ned i gryden og steg videre et minuts tid. Kom risene i gryden og steg dem med yderligere 2 minutter. Kom de hakkede svampe i og tilsæt den halve dl hvidvin eller fond, og lad væsken koge næsten bort. Spæd nu fond i risene, måske 3/4 dl af gangen, mens du rører i gryden stort set hele tiden. Når den foregående fond er kogt næsten bort, kommer du 3/4 dl fond mere i. Bliv ved med at spæde fond i risene til de har den ønskede konsistens (som gerne skulle være en smule al dente) – det kan tage alt fra 15 til 25 minutter eller lidt længere endnu – her må du smage dig frem. Pas på ikke at spæde for meget fond i til sidst – det skal nå at koge væk inden risene får for meget.

Når risottoen er stort set færdig, vender du revet parmesan og resten af svampene i, og smager til med salt og peber. Sæt låg på gryden og lad det hele trække 1 minut.

Servér rygende varm med et drys persille og revet parmesan på toppen.