Rugbrødslagkage – eller sagt på Sønderjydsk: Brødtorte. Med tryk på lagkage mere end på rugbrød – hvis du skulle være i tvivl. Tro mig – rugbrødslagkage er en fantastisk spise: Let og saftig i krummen med et strejf af malt fra rugbrødet. I kombination med en syrlig sirup som amarenakirsebær sirup er og den fede flødeskum, så bliver det ikke bedre.
8-10 stykker
Du skal bruge
BUNDE
Lidt smør til pensling af form
6 æg
200 g rørsukker
1 spsk kartoffelmel
2 spsk god kakao
150 g rugbrød uden kerner
75 g hasselnødder
FYLD
3/4 – 1 dl amarenakirsebær sirup
10 amarenakirsebær
½ liter piskefløde
75 g mørk chokolade
Sådan gør du
Tænd ovnen på 175 grader. ¨Fór to springforme med bagepapir i både bund og sider og pensl papiret med smeltet smør. Du kan evt pensle formene også, inden du lægger papir i – så sidder papiret bedre fast. Har du kun en springform, bager du blot den ene bund i en anden tilsvarende form, eller bager bundene ad to omgange.
Del æggene i blommer og hvider, pisk hviderne stive og sæt dem til side. Kom sukkeret ned til blommerne og pisk til æggemassen er tyk og næsten hvid. Bræk rugbrødet i mindre stykker og kom det i en foodprocessor sammen med hasselnødderne og kør det hele til groft mel. Alternativt kan du rive rugbrødet og finthakke nødderne. Bland kartoffelmel og kakao i rugbrødsmassen – sørg for at der ikke er nogle kakaoklumper.
Vend rugbrødsblandingen i æggemassen. Rør lidt af de stiftpiskede hvider i – du må gerne røre til. Vend forsigtigt resten af hviderne i massen og fordel dejen i 2 springforme. Bag bundene i ca. 20 minutter – tjek med en lille kniv at de er gennembagte. Køl af på en rist.
En times tid eller to inden servering lægges lagkagen sammen: Fløden piskes til skum. 10 flotte amarenakirsebær duppes tørre i køkkenrulle så de er klar til at pynte kagen med. Den mørke chokolade hakkes groft. Læg den ene bund på kagefadet. Fordel amarenasiruppen jævnt på bunden. Bred halvdelen af flødeskummet ud på bunden. Læg den anden bund ovenpå og bred resten af flødeskummet ud ovenpå. Drys med den hakkede chokolade og sæt kirsebærrene rundt langs kanten. Stil køligt indtil servering.
Tips & Tricks
Jeg har også lavet kagen med friske hindbær og det var meget lækkert. Vi spiste den til Julius’ fødselsdag som ligger midt i juli, så kagen kan bestemt også spises på en varm sommerdag.