At riste sine egne kaffebønner er ’in’ og det kan jeg godt anbefale: Det er et rigtigt voksen-kinderæg med hele 3 ting på en gang: Det er nemt – det er billigere end at købe færdigristet kaffe – og så smager det SÅ meget bedre! Man kan købe rå kaffebønner på nettet – der findes et væld af indkøbsmuligheder – vi køber som regel hos Kaffemekka.

 

100 g kaffebønner

 

Du skal bruge
100 g rå kaffebønner (grønne bønner)

Sådan gør du
Tænd ovnen på 250 grader. Hæld de rå kaffebønner i et ildfast fad eller på en ren bageplade. De må kun ligge i et enkelt lag og ikke helt tæt, da de udvider sig lidt under ristningen.

Når ovnen er varm sættes bønnerne ind – ryst dem lidt med et par minutters mellemrum. Efter nogle minutter begynder de at ’poppe’ eller ’knække’ i takt med at væden i bønnerne fordamper. Dermed stiger temperaturen i den enkelte bønne og de æteriske olier ’eksploderer’ hvilket får bønnen til at springe eller ’poppe’. Det er i den proces at aromaen i kaffen for alvor udvikles.

Rist kaffebønnerne til de er ’poppet’ og er mørke – se ristedetaljer nedenfor. Bred kaffebønnerne ud på et fad og lad dem køle af. Når de er kolde, kan man forsigtigt puste de skaller væk, der har løsnet sig under ristningen. Kaffen bør ’dampe af’ på fadet i nogle timer, og kommes derefter i en lufttæt beholder. Den fulde aroma i kaffen træder først frem efter et døgns tid.

Tips & Tricks
Hvor lang tid bønnerne skal være i ovnen, kommer an på hvor hårdt ristet du ønsker dem. Jo længere tid i ovnen – jo mørkere bønner og jo større bitterhed (som ved en espresso ristning) men meget hård ristning er ofte på bekostning af de finere smagsnuancer. Prøv dig frem – og rist eventuelt ved lidt lavere temperatur (fx 230 grader). Min erfaring er at temperaturen (i min ovn og med de bønner jeg oftest rister) skal være minimum 230 grader for at de faktisk ’popper’, hvilket er essentielt for smagsudviklingen. De professionelle ristere siger at bønnerne skal være i ovnen 10-14 minutter, så det kan være en god ide at eksperimentere lidt, for at kunne riste bønnerne indenfor den tidsramme. Det vigtige er dog, at du får ristet en kaffe som er præcis som du gerne vil have den.

De ristede bønner holder sig i princippet lige så længe som dem du køber – men gemmer du dem væk i månedsvis er der vel ingen grund til at gøre sig ulejligheden med at riste selv? Efter et par uger er 50% af aromaen i bønnerne forsvundet, så rist en gang om ugen – så har du friske bønner med fuld aroma til rådighed hver gang du skal have en kop kaffe :).

 

9 Comments

  1. j.mp 3. september 2021 at 13:31

    I do not even know the way I ended up here, but I thought this post was once
    good. I do not realize who you might be but definitely you’re going to a well-known blogger in case you are not already.
    Cheers!

    Reply
  2. http://j.mp/2WShZQd 6. september 2021 at 01:51

    Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other sites?
    I have a blog based upon on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I
    know my visitors would appreciate your work.
    If you’re even remotely interested, feel free to send me
    an email.

    Reply
  3. app.gumroad.com 10. september 2021 at 05:38

    I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your
    blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?

    Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see
    a nice blog like this one these days. asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

    Reply
  4. quest bars on 10. september 2021 at 11:00

    Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts.

    After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon! quest bars http://j.mp/3C2tkMR quest bars

    Reply
  5. bit.ly 11. september 2021 at 02:40

    My family members always say that I am killing my time here
    at net, but I know I am getting knowledge
    every day by reading such fastidious content.
    cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

    Reply
  6. http://j.mp 13. september 2021 at 08:05

    It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this superb blog!

    I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to brand new updates and will
    talk about this site with my Facebook group. Talk soon! scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

    Reply
  7. www.iherb.com 13. september 2021 at 23:57

    I think this is among the most significant info for me.
    And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is great, the
    articles is really nice : D. Good job, cheers
    quest bars https://www.iherb.com/search?kw=quest%20bars quest bars

    Reply
  8. http://coub.com/ 14. september 2021 at 02:51

    Do you have a spam issue on this website; I also am a
    blogger, and I was curious about your situation; many
    of us have developed some nice practices and we are looking to swap methods
    with others, please shoot me an e-mail if interested.
    scoliosis surgery https://coub.com/stories/962966-scoliosis-surgery scoliosis
    surgery

    Reply

Skriv en kommentar!

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *