Salaten her blev opfundet til november måneds Spis – Og – Skrid – mad med Claus og Annika: Det skulle være nem mad og måtte samtidig godt smage lidt af jul – og så skulle det være forholdsvis sundt. Ikke super nemme kriterier – men det lykkedes at forene ovenstående i denne lækre salat.

Confiterede andelår købes på dåse og de smager dejligt. Du kan også lave dem selv – det smager endnu bedre, er lidt bøvlet og skal laves nogle dage i forvejen. Se hvordan du selv confiterer andelår her.

Salaten her mætter 5-6 personer

 

Du skal bruge
4 confiterede andelår – hjemmelavede eller fra dåse
2 poser blandet salat med lidt bittersalat i – denne fra Dole er bedst
3 søde appelsiner
½ -1 granatæble
1 håndfuld langtidsristede mandler eller mandler ristet på panden

DRESSING
Den overskydende saft fra appelsinerne – ca. 1 dl
½ dl god olivenolie
½-1 spsk sherryeddike eller anden god eddike
Salt, peber

Sådan gør du
Tænd ovnen på grill. Fisk de confiterede andelår op af dåsen eller den beholder du selv har lagt dem i, og læg dem på ovnristen med skindet opad. Sæt risten i ovnen med en bradepande under, så andefedtet kan dryppe af. Steg lårene i nogle minutter til det meste fedt er smeltet af.

Tag bradepanden ud og hæld fedtet fra. Sæt bradepanden ind igen og grill lårene, til skindet er sprødt og lårene godt varme. Tag dem ud og stil dem til side – du behøver ikke at dække dem til.
Skær top og bund af appelsinerne og skær skrællen af, uden at skære for meget af selve kødet. Skær appelsinerne ud i fileter ved at skære på hver side af lamellerne – du kan se en detaljeret forklaring her. Kom appelsinsaften fra skærebrædtet i en skål og pres saften fra de ‘tomme’ appelsiner ned i skålen også. Kassér derefter appelsinerne. Pisk en god olivenolie i, i en tynd stråle, så olien optages i saften bedst muligt. Smag dressingen til med salt og peber og en smule sherryeddike for at give lidt syre.

Skær granatæblet over på ‘maven’ og bank de farvestrålende kerner ud af frugten med en træske. Det gøres nemmest ved at holde nederst på det halve granatæble hen over en skål, og så banke gentagne gange ovenpå skallen med skeen. Fisk de hvide – bitre – hinder op af kernerne og kassér dem.
Fordel salaten på to store fade. Fordel appelsin fileterne ovenpå. Pluk kødet af de let afkølede andelår og kassér ben og blødt skind, så kun det lækre rene kød (og sprødt skind) anvendes.

Fordel kødet på salaten, drys rundhåndet med både granatæblekerner og langtidsristede mandler, og servér med dressingen til.