En dejlig måde at spise æg på, til brunch eller bare en søndag morgen hvor det skal være lidt lækkert…

 

2 personer

 

Du skal bruge
3 spsk piskefløde
4 æg
En smule røget laks
1 forårsløg
Salt, peber

DESUDEN
2-3 skiver groft rugbrød

Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader. Find 2 små kokotter / ramekiner frem – der skal kunne være 2 æg ved siden af hinanden + lidt fyld i hver. Jeg bruger et par flade creme brulée ramekiner. Find også et ildfast fad (eller en mindre bradepande) frem, der kan rumme de to kokotter. Fyld kogende vand i fadet til det står ca 2 cm op ad siderne, og sæt det i ovnen.

Fordel 2/3 af fløden i de små kokotter. Læg lidt laks i hver – blot et par små strimler. Slå æggene ud oveni laksen og arrangér æggeblommerne, således at de ikke ligger lige op ad kokottens kant (hvor æggene hurtigst stivner). Drys med lidt forårsløg, krydr med salt og en smule peber og dryp resten af fløden over.

Åbn ovnen og træk bagepladen med fadet med vand halvt ud af ovnen. Sæt kokotterne forsigtigt ned i fadet, pas på at der ikke kommer vand i æggene. Skub forsigtigt bagepladen ind i ovnen igen – sørg igen for at der ikke kommer vand i æggene. Bag æggene i 7-15 minutter (bagetiden afhænger af ovnen samt hvor mange kokotter du bager). Æggehviden skal være stivnet mens blommen stadig skal være flydende, så hold godt øje. Hvis du bager mange kokotter, er det ikke sikkert at de alle skal have lige lang tid.

Mens æggene er i ovnen, ristes rugbrødet sprødt og skæres i lange stave. I luksusudgaven smørristes de på panden, men for det meste rister jeg dem blot på brødristeren.

Æggene spises straks med en ske, samt med de sprøde rugbrødsstave, som dyppes i den flydende æggeblomme.