Butterchicken er jo traditionelt lavet med … smør (eller ghee). Men – jeg foretrækker at runde den krydrede, forholdsvis milde sovs af med piskefløde. Løgene skal karamellisere langsomt i gryden for at udvikle deres fulde sødme og smag af “stege løg”. Hvis du er for utålmodig her, vil retten ikke få den fyldige søde smag som er så vigtig.

 

8-10 personer

 

Du skal bruge
2 kg kyllingelår med ben (eller måske 1,4 kg udbenet)

MARINADE
2 spsk limesaft
1 lille spsk chilipulver – sød eller mellemstærk, fx Kashmiri som giver en flot røde farve
2 spsk hel spidskommen
1½ spsk bukkehornsfrø
1 spsk fennikelfrø
5 hele nelliker
1 hel sort kardemomme eller 3 hele grønne kardemomme
3 spsk garam masala
1½ spsk gurkemeje
50 g frisk ingefær
500 ml græsk yoghurt, min. 10%

SOVS
2-3 spsk olie til stegning
4 mellemstore løg
2 røde og 2 grønne chili
8 fed hvidløg
2 dåser flåede tomater eller 800 ml tomat passata
5 dl hønsefond
Marinaden fra kyllingen

DESUDEN
100 g cashewnødder eller smuttede mandler + en lille håndfuld til pynt
2 dl piskefløde (eller 100 g smeltet smør)
Salt, peber, måske lidt sukker

TILBEHØR
Basmati ris, friske koriander, ristede cashewnødder

Sådan gør du
MIN. 3 TIMER – ELLER AFTENEN FØR
Del kyllinglårene i over- og underlår. Udben lårene ved at skære langs med lårbenet og dernæst rundt om, så benet frigøres fra kødet. Skær evt. gennem hele låret langs benet hvis det er nemmest. Underlårene har nogle hvide sener der løber langs med muskelfibrene – hiv / skær de værste fra – resten opløses under tilberedning. Skær også overskydende fedt og skind af og puds i det hele taget stykkerne af for blodrester og brusk, så alt er pænt og indbydende. Dette tager noget tid så vær gerne et par stykker om arbejdet (ungerne kan tage overlårene, der er nemmest at have med at gøre). Skær kødet i lidt mindre stykker på ca. 5 x 5 cm. Kom kødet i en skål og kom limesaft og chilipulver ved. Vend godt rundt og sæt til side.

Rist spidskommen, bukkehornsfrø, fennikelfrø, hele nelliker samt kardemomme på en tør pande ved medium varme. De skal kun have 1-2 minutter og må ikke brænde på – så bliver de bitre. Kom krydderierne i en morter (eller en kaffekværn der bruges til det samme – og ikke mere til kaffe!) og mal krydderierne til et fint pulver.

Kom yoghurten i en rummelig skål og tilsæt de nymalede krydderier sammen med garam masala og gurkemeje. Riv ingefæren fint ned i yoghurten (hvis den er økologisk behøver du ikke skrælle den først) og vend det hele sammen. Kom kyllingestykkerne i sammen med den saft de ligger i. Vend godt rundt, film og stil på køl.

PÅ DAGEN
Hak løgene og steg dem i olie i en rummelig stegegryde. De skal have svag varme og steges til de er brune og sødmefyldte – det kan godt tage en halv times tid. Spæd evt. lidt olie til undervejs i processen så de ikke brænder på.

Mens løgene steger, grilles kyllingestykkerne: Tænd ovnen på 200 grader. Kom 5 dl hønsefond (eller blot vand – så kan du tilsætte hønsefond-koncentrat til sovsen senere) i skålen og vend det i marinaden så den fortyndes. Hæld kylling og marinade i en si med en rummelig skål under, så marinaden opsamles – den skal bruges senere i sovsen. Læg kyllingestykkerne på en bagerist med en bradepande under og steg dem i ovnen ca. 20 minutter eller til de er gyldne. Vend dem halvvejs. Kyllingen behøver ikke at være helt gennemstegt. Tag stykkerne ud og sæt dem til side.

Del chilierne på langs og fjern frø og de hvide hinder. Hak chili og hvidløg fint og kom det i løgene når de er ved at være færdigstegte. Lad chili og hvidløg stege med et par minutter. Blend imens de flåede tomater og kom dem i gryden sammen med den fortyndede marinade. Hvis du bruger fond-koncentrat kommer du også dette i. Lad sovsen simre en halv times tid uden låg, til den er reduceret og tyknet let. Sovsen skal ikke bulderkoge for så kan den skille.

Når kyllingen er taget ud af ovnen, skruer du ned til 150 grader. Kom cashewnødder (eller smuttede mandler) i en bradepande og rist dem i ovnen 10-15 minutter til de er gyldne – vend rundt i dem undervejs. Tag dem ud og hæld dem til afkøling i et fad. Når de er kølet lidt af, tager du en lille håndfuld fra til pynt, og blender resten til groft mel.

Kom de blendede cashewnødder i sovsen sammen med kyllingestykkerne og lad sovsen simre videre 10-15 minutter. Kom fløde  (eller smør) i og smag til med salt, peber, måske lidt mere chili, måske lidt limesaft for syrlighed og evt. en smule sukker.

Servér med basmati ris, ristede, grofthakkede nødder/mandler og frisk koriander.

Tips & Tricks
Brug yoghurt med min. 10% fedt så sovsen ikke skiller.