Über-salaten derhjemme! Vi er jo generelt glade for salater med masser af kulhydrater, proteiner og fedt – og det lever denne salat i høj grad op til. Men – der er også lidt vitaminer gemt i den, og hvis ikke man dynger for meget dressing på – så kan den godt gå hen og blive halv-sund! Denne udgave af Ceasar salat skal retligt tilskrives Brødrene Price, idet jeg faktisk kun har føjet tomater til opskriften!

 

4 personer

 

Du skal bruge

BRØDCROUTONER
½ daggammelt brød
2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
lidt fint salt

DRESSING
1 æggeblomme
1 fed hvidløg
1 tsk sherryedddike – eller anden dejlig eddike
4-6 stænk worcestershire sovs
2 ansjosfileter (dem i olie)
1 spsk fintrevet parmesan, pecorino eller grana padano
Salt, peber
1 – 1½ dl neutral olie (fx majs- eller rapsolie)
Et par spsk koldt vand

TIL SALATEN
3 – 4 kyllingebrystfileter (5-600 g)
Lidt olivenolie til stegning
Salt, peber
2 mini romaine- eller hjertesalat
250 g små, solmodne tomater
50 g parmesan, pecorino eller grana padano

Sådan gør du

BRØDCROUTONER
Brødet rives i mundrette, rustikke stykker, kommes i et ildfast fad og et par spsk olivenolie dryppes over. Hvidløget presses ud over brødet og olie og hvidløg masseres godt ind i brødet. Lidt salt drysses på og brødet sættes i ovnen under grill. Brødcroutonerne grilles til de har taget farve og er blevet sprøde på ydersiden – men stadig bløde i midten. Vend brødet godt rundt undervejs og hold øje med det. Tages ud og afkøles. Brødstykkerne kan laves nogle timer før servering.

DRESSING
Alle ingredienser til dressingen undtagen olie kommes i en skål og blendes. Olien piskes i med et piskeris – først dråbevis og lidt efter lidt i en tynd stråle. Sørg for at olien integreres godt i æggemassen, inden du hælder mere i. Når ægget har optaget al olien, piskes dressingen godt igennem, og kan herefter fortyndes med lidt koldt vand. Dressingen skal have konsistens som tyk vælling.

SALATEN
Kyllingebrysterne krydres med salt og peber og steges i olivenolie til de netop er gennemstegte. De lægges til afkøling på en tallerken.

Imens kyllingen steger ordnes salaten: Skær det yderste af roden af men sørg for at roden stadig holder bladene sammen. Skær derefter salaten i tynde både, måske 16-18 stykker pr salathoved. Anret salaten på et stort fad og drys brødcroutoner over salaten med rund hånd.

Skær tomaterne i halve eller kvarte, alt efter størrelse og læg dem ovenpå. Riv de let afkølede kyllingebryster i lange strimler og anret dem øverst på salaten. Hvis det er bøvlet så skær dem i skiver på ca. 5 mm. Riv til slut parmesan eller anden hårdost over salaten på det grove rivejern, dryp med lidt dressing og servér resten til salaten.

Tips & Tricks
Ansjoser kan sagtens undværes, men smagen i dressingen bliver ikke helt så dyb. Skvæt evt. lidt mere ost i dressingen – så opnår du lidt af den samme dybe umami-smag.