Pandekager kan være en blandet fornøjelse; klæge, tykke og melede. Men – de kan også være vældig delikate hvis de bages tyndt og indeholder anseelige mængder af både vanilje og citron. Pandekager skal efter min mening hverken serveres med is, syltetøj eller andre sager, der maskerer den rene smag af pandekage. De skal blot serveres med sukker – og gerne citronsukker der understreger citronen i pandekagerne.
Ca 10 stykker
Du skal bruge
3 dl mel
1 spsk sukker
1/4 tsk salt
4 dl mælk
3 æg
2 spsk vanilje ekstrakt (eller 1 vaniljestang og 2 tsk sukker)
Fintrevet skal af 2 citroner (ikke overfladebehandlet)
25 g smør til dejen + smør til bagning
CITRONSUKKER
1 dl sukker
Fintrevet skal af 1 citron
Sådan gør du
Mel, sukker og salt blandes i en skål. Halvdelen af mælken samt de 3 æg kommes i melet og det hele piskes grundigt sammen. Når dejen er pisket glat, kommes den resterende mælk i, sammen med vaniljeekstrakten og den revne citronskal. Lad dejen hvile ½ times tid på køl.
Smelt de 25 g smør på panden og pisk den i dejen. Bag pandekagerne så tyndt som du kan – jeg bruger ca. 3/4 dl dej til hver pandekage, men det afhænger naturligvis af din pandestørrelse. Bag hver pandekage i en lille smule smør.
CITRONSUKKER
Bland rørsukker med den fintrevne skal fra en citron. Citronsukkeret kan laves et par timer før servering.
Servér pandekagerne lune med citronsukkeret.
Tips & Tricks
Pres de tiloversblevne citroner og lav en dejlig lemonade – eller frys blot citronsaften i isterning bakker: Den smager stadig meget bedre efter en tur i fryseren, end den der kommer ud af en flaske.