Klassisk tærte med smør-møre løg, ristet bacon og ost. Den kan laves med både mørdejs- og butterdejsbund – men fedtfattig bliver den aldrig. Spis den med en god salat – så balancerer kalorierne lidt bedre.

 

4 personer

 

Du skal bruge
150 g god bacon (Højer eller Aalbæk’s)
1 tsk olivenolie
25 g smør
800 g løg
salt, peber
En tærtebund, enten mørdej eller butterdej

TIL ÆGGEMASSEN
4 æg
180 g revet ost (fx en blanding af emmenthaler, gruyere og cheddar)
1 dl creme fraiche
1 lille fed hvidløg, revet
muskatnød – 4-5 riv på rivejernet
½ tsk sød chili
½ tsk tørret timian (eller 5-6 stilke friske)
1 tsk salt
lidt peber

Sådan gør du
Tænd ovnen på 200 grader.

Skær baconen i skiver og dernæst i 1 cm strimler (eller blot i tern). Det ristes på en pande ved medium varme i lidt olie til det er stegt men ikke sprødt. Lægges på en tallerken og stilles til side (baconfedtet beholdes på panden).

Mens baconen steger, halveres løgene og skæres i tynde skiver. Når baconen er stegt kommes løgene på panden sammen med smørret og der skrues ned for varmen. Lad løgene simre ved svag varme i 30-40 minutter, til løgene er gyldne, bløde og næsten falder fra hinanden når man vender rundt i dem. Krydr med salt og peber undervejs.

Mens løgene simrer, forbages tærtebunden blindt: Smør et tærtefad, ca. 22 cm i diameter, med lidt olie. Beklæd fadet med tærtedejen, pres denne godt ud i alle kanter og skær den derefter til kanten af fadet. Læg bagepapir ovenpå dejen og fyld op med tørrede bønner eller ris, hvilket sikrer at dejen ikke puffer op under bagningen. Bag bunden ca. 10 minutter, tag den ud og fjern bagepapiret med de tørrede bønner. Bønnerne kan anvendes til blindbagning igen og igen – sørg for at de er helt kolde inden du gennem dem væk i en tætsluttende dåse, til næste gang de skal bruges.

Alle dele til æggemassen piskes sammen. Baconen og de stegte løg vendes i og det hele kommes i den forbagte tærtebund. Tærten bages ved 200 grader i ca. 30-40 minutter til den er netop gennembagt og gylden på overfladen.

Spises varm eller lun med en enkel salat til.