95% af mine opskrifter kan laves med råvarer man kan finde i ethvert større supermarked. Men når nu dild ikke bare er dild, nudler ikke bare er nudler – og fisk bestemt ikke bare er fisk – så er det godt at vide, hvor man ind imellem kan få råvarer der er rigtig, rigtig go’e. Da jeg bor i Nordsjælland, er mine indkøbssteder koncentreret om Københavnsområdet – men jeg kører faktisk ind imellem 100 km for en æske chokolade – se mere nedenfor.

 

Kakshidi Food Trading – Glæden ved at forlade supermarkedets trygge rammer
I Kødbyen bag hovedbanegården ligger Kakshidi Food Trading – eller KFT som de lige har skiftet navn til. “Your Asian specialist”  kalder de sig – og det er de. Her kan du købe stort set alt hvad du har brug for i det asiatiske køkken. Råvarerne er originale og kunderne i butikken er overvejende asiater, hvilket som regel siger noget om kvaliteten samt originaliteten af varerne. KFT har en lille men velassorteret grøntsagsafdeling, hvor du – ud over grøntsagerne – kan købe alskens urter til en ret overkommelig pris. Ud over grønt har KFT selvfølgelig et overdådigt udvalg i nudler, sovser, tang, panko, ris, juice, slik – og dertil lidt køkkenudstyr. KFT er ikke dyre: Fiskesovs, salt soya, sød soya, chilisovs, friske koriander (med rod på, naturligvis) og 3 pakker nudler til knap 100 kr kr. – det er til at have med at gøre. Tag forbi en dag, hvis du alligevel er i nærheden – eller tag derind anyway. De holder til på Flæsketorvet 3-9, 1711 København.

 

Lene Evers chokolade – den bedste chokolade jeg har fået i Danmark
Min kusine bor i Vordingborg, og hun er faktisk et endnu større madøre, end jeg er. Hun har drevet en restaurant i Oxford i +20 år, men kom hjem til andedammen, da hun rundede de 70. Hun lever og ånder for mad, og bruger det meste af dagen på at hente råvarer på de omkringliggende gårde og henter i øvrigt også fisk i Gilleleje, når hun er på de kanter. Og så køber hun chokolade hos Lene, som har sit helt eget chokoladeunivers i Stege. Under det gamle fængsel har hun butik og produktion i ét. Hun laver selv al chokoladen og bruger råvarer fra området i sine fyldte chokolader. Det bliver til chokolade med fyld af gin fra Møn, frugter fra Bogø, bær fra Nyord eller rabarber fra egen have når det er dén tid på året. Lene har også flødeboller og støbte chokoladeplader – og så afholder hun kurser hvis man vil igang selv. Lene har en webshop men tag en tur omkring butikken hvis du er i nærheden. Og snyd ikke dig selv for chokoladen med rålakrids og hvid chokolade, den med gin eller den med karamel og lakrids. Husk også lige et par stykker af den med mocca – og så den med … Du finder Leve Evers Chokolade her: Storegade 39, 4780 Stege.

Din lokale fiskehandler – lidt om at købe fisk
Hos fiskehandleren hørte jeg en dame beklage sig over priserne på fisk; ”det er blevet så dyrt!” udbrød hun, lettere misfornøjet. Fiskehandleren svarede helt cool, at det er skam ikke fiskepriserne der er for høje – det er kødpriserne der er for lave. Og det har manden jo ret i; vores produktionsmetoder i kvæg- og svinebranchen har gjort, at udsalgsprisen på både okse- og svinekød er lavere end nogensinde (sammenholdt med lønindeks og inflationsniveau), mens priserne på fisk blot er fulgt med tiden. Spørg mormor hvad et pund hakket okse kostede i hendes ungdom, og du vil blive overrasket. For ikke at tale om de stakkels kyllingekræ der udklækkes på kolbøttefabrikkerne nu om dage: Det kan godt være at de koster en 20’er men de smager væmmeligt og hvis man ved bare lidt om, hvordan deres sølle 36 dage er passeret, inden de fik fred, så tøver man nok med at sætte tænderne i dem.

Fisk koster det fisk nu engang koster. Find en god fiskehandler, gerne en der er tæt på selve fiskerne, så fødekæden ikke er for lang – det giver friskere fisk og som regel også lavere priser. Køb hele fileter, brug loinen (rygstykket) til en ret som denne og frys hale- og bugstykke ned til fiskefrikadeller. Skift torsken ud med billigere alternativer; lange og brosme minder meget om torsk, lyssej er i sig selv meget delikat, kuller og kulmule er ”deres egne” men også dejlige. Jeg bruger alle disse fisk i flæng og det smager dejligt alt sammen. Vi kører 20 km for at handle fisk og kombinerer det med en gåtur i skønne Gilleleje. Turen prioriteres som ”tid til hinanden” men mindre kan også gøre det; snus lidt rundt i dit kvarter eller stil krav til dit lokale supermarked om at få en fiskeafdeling eller i det mindste en fiskebil på parkeringspladsen et par gange om ugen. Min fiskehandler holder til hos Fiskehuset i Gilleleje, Havnen 4, 3250 Gilleleje eller hos Kronborg Fiskehus, Nordhavnsvej 8, 3000 Helsingør.

 

Supermarco – Københavns italienske supermarked
Supermarco er ikke hvad det har været – mildest talt. Dengang det stadig lå på Kortløb var der noget ved at tage derind – nu kommer jeg kun efter ganske få varer som jeg ikke har set andre steder, end i Italien. Vil du fx lave Pasta med salsiccia og fennikel så er der næsten ingen vej udenom, end at tage derind og hente salsiccia-pølser. Sorry to say – men de er virkelig gode. De fås i 3 varianter; naturale, med chili og med fennikelfrø, og de er sk… gode alle sammen. Jeg køber hvad jeg nu synes jeg har råd til, og lægger dem i fryseren når jeg kommer hjem. Det er også i Supermarco at jeg ind imellem kan købe pasta fra Sardinien – sådan nogle små, sjove orme-lignende pasta, der forbliver ret al dente, når man koger dem. De er også gode. Og så er der naturligvis juice fra Yoga – pære, fersken og abrikos er de bedste. De minder hele familien om vores mange rejser til Rom, hvor ungerne (og forældrene) drak Yoga-juice til frokosten, der som regel blev indtaget på Palatinerhøjen eller i Villa Borghese – Roms store park. Sidst men ikke mindst kan du gå efter lidt lækkert charcuteri i Supermarco’s store udsalg af dette. Det er lækkert men ikke billigt. Vover du alligevel pelsen så køb lidt Salami Milano og Salami finoccio – pølse med fennikel. Supermarco ligger Støbegodsvej 1, 2450 København.