Jeg køber gerne fisk i hele fileter. På den måde har jeg selv lidt mere styr på, hvilke dele af fisken jeg ønsker at bruge til hvad, hvilken kvalitet jeg får den i – og samtidig slipper jeg for at bakse med en hel fisk, og hvad dertil hører af udskæringer, ben osv. Køb fileter med skind hvis du kan – det er nemt at trække af selv (google det – der er adskillige anvisninger). Det bedste af fisken – loinen – er det tykke, faste stykke der sider tættest på ryggen af fisken. Det steger jeg gerne helt eller skærer ud til fx denne lækre ovnret med torsk. Kødet tættest på bugen (og det sidste stykke mod halen) bruger jeg til fiskefrikadeller.

 

4-5 personer

 

Du skal bruge
Ca. 500 g hvid fisk, gerne torsk
2 charlotteløg eller ½ almindeligt zittauer
1 rød chili (supermarked standard)
1 fed hvidløg
frisk ingefær på størrelse med en valnød
1 lille bundt koriander
2 spsk mel
1 æg
1 tsk salt, peber
3-4 spsk mælk eller fløde

DESUDEN
Jordnøddeolie til stegning. Anden neutral olie kan bruges.

Sådan gør du
Fiskekødet hakkes med en skarp kniv på et spækbræt – stykkerne skal ikke være mere end 4 x 4 mm. Løg, chili og hvidløg hakkes fint og blandes i fiskefarsen sammen med revet ingefær og hakkede koriander. Melet røres i, ægget ligeså og farsen krydres med salt og peber. Mælk eller fløde røres i til farsen er blød og til at forme.

Fiskefrikadellerne formes til ovale deller med en spiseske, og steges gyldne i jordnøddeolie. Jeg giver gerne frikadellerne 3 stegeflader – det ser pænt ud og sikrer at de er gennemstegt, uden at jeg behøver at gøre dem for flade (så bliver de hurtigt tørre).

Spises med friskpresset lime.