Jeg har en ting med pærer og ingefær. Det ses i opskriftsamlingen – I know – men der er altså en grund til det. Ingefærsyltede pærer er fantastiske! Til dessert med flødeskum, ovenpå ostekage eller som her: I en mørdejsbund med marcipan. Tærten er et perfekt miks mellem den sprøde, let søde bund, de syltede pærer der smager af vanilje og ingefær – og den bløde og fugtige marcipancreme.

 

8 velvoksne stykker

 

Du skal bruge
MØRDEJ
150 g mel
2 spsk flormelis
Et nip salt
100 g smør
2 æggeblommer

SYLTEDE PÆRER
4 pærer, gerne conference-
5 dl vand
2 dl sukker
2 spsk vaniljeekstrakt eller stang og korn fra 1 vaniljestang
2 tsk tørret stødt ingefær

CREME
150 g marcipan
25 g sukker
75 g smør
½ dl piskefløde
1 æg

Sådan gør du
MØRDEJ
Mel blandes med flormelis og salt. Smørret skæres i små tern og nuldres ind i melet, til det ligner revet ost. Jo finere du nuldrer smørret – jo bedre bliver dejen. Æggeblommerne kommes i og røres i melet med krumme fingre. Når dejen er samlet til små nøddestore klumper, samles den hurtigt. Filmes og stilles koldt i en times tid eller til dagen efter.

Vand, sukker, vanilje og stødt ingefær koges sammen til en lage. Pærerne skrælles, halveres og kernehuset fjernes. De kommes i gryden og simrer i 10-15 minutter til de er næsten møre. Stik i dem med en skarp kniv – der skal stadig være en smule modstand. Gryden tages fra varmen og pærerne køler af i lagen – dette kan med fordel gøres dagen før – det bliver hverken pærer eller lage dårligere af …

Marcipanen rives på et groft rivejern. Sukkeret kommes i og marcipan og sukker blandes forsigtigt. Sørg for at marcipanen ikke samler sig i større klumper. Piskefløden vendes i, smørret smeltes og vendes også i. Ægget røres i, og massen røres jævn. Mørdejen rulles ud på et meldrysset bord og kommes i et smurt tærtefad, ca. 22 cm i diameter eller i et aflangt tærtefad. Mørdejen prikkes med en gaffel og bages ved 200 grader til den har taget en smule farve, ca. 10 minutter. Tærtebunden tages ud af ovnen. Pærerne fiskes op af lagen, drypper lidt af og lægges i den forbagte tærtebund med den runde side opad. Marcipancremen fordeles over pærerne, og tærten bages videre ved de 200 grader i 30-35 minutter.

Tærten serveres lun med blød flødeskum smagt til med vanilje ekstrakt eller ½ stang vanilje og en smule sukker, en blanding af flødeskum og creme fraice rørt med vanilje og lidt sukker – eller en hjemmelavet vaniljeis.

Tips & Tricks
Smid endelig ikke lagen ud! Kog den yderligere ind og du har en fantastisk sirup til is, pandekager, på grillet ost eller i salat.