Der er få retter som kan samle familien som denne! Vi spiser blinis året rundt – så tit som vores sundhedsbarometer nu tillader det. Når stenbiderrognene er billigst, sidst på foråret, køber vi et par kilo og fryser dem ned i portionspakker af ca. 90 g – så er der til næste forår. Blinis er blandt andet et fast indslag i vores nytårsmiddag: Vi har taget konsekvensen og serverer nu ikke længere blinis til forret den sidste dag i året – vi serverer kun blinis. Og mæsker os i de fede, bløde tykke pandekager smurt med lidt Thise creme fraiche, toppet med et par skefulde stenbiderrogn og finthakket rødløg. Som alternativ til Julemusen der ikke bryder sig om stenbiderrogn serverer vi også røget laks (i en god kvalitet) – det bliver ikke meget bedre!

Opskriften er – stort set – uændret fra Claus Meyers “Året rundt i Meyers køkken”.

 

6 personer som hovedret – det dobbelte som forret

 

Du skal bruge

FORDEJ
5 dl mælk
20 g gær
100 g mel

DESUDEN
4 æg
200 g mel
3 dl mælk
1 tsk salt
1 dl piskefløde

TILBEHØR
½ l creme fraiche – gerne Thise
5-600 g stenbiderrogn
300 g røget laks af god kalitet
2-3 rødløg – finthakkede

Sådan gør du

FORDEJ
Lun mælken og kom den i en rummelig skål. Rør gæren ud i den håndvarme mælk og rør dernæst de 100 g hvedemel i. Sæt den til hævning et par timer ved stuetemperatur med et klæde over.

RESTEN AF DEJEN
Tag fordejen frem. Del æggene i blommer og hvider, kom blommerne i fordejen og hviderne i en skål for sig. Lun resten af mælken (3 dl) og rør den i dejen sammen med æggeblommerne. Kom det resterende hvedemel i (200 g) sammen med saltet. Rør dejen godt sammen.

Pisk æggehviderne stive og pisk derefter fløden til skum i en separat skål. Vend først flødeskum og dernæst de stiftpiskede æggehvider i dejen. Sæt dejen til efterhævning ved stuetemperatur i ca. en halv times tid med et klæde over.

DEREFTER
Smelt smørret og kom det i en kande der er nem at hælde af. Varm en eller to pander med slip-let belægning op til medium varme (eller lidt mindre). Kom lidt smør på hver pande og kom derefter dej på, så de færdige blinis bliver 8-10 cm i diameter – der kan som regel være 3-4 stykker på hver pande af gangen.

Bag bliniserne til de er gyldne og gennembagte og er souffleret lidt op. Kom dem i et fad dækket med folie, efterhånden som de bliver færdige. Snyd ikke dig selv for en nybagt blinis eller to undervejs i projektet – de er allerbedst når de er helt nybagte og stadig har en sprød kant.

Servér bliniserne varme eller lune med creme fraiche der er rørt godt igennem, letsaltede stenbiderrogn, røget laks skåret i tynde strimler og en god portion finthakkede rødløg.

Tips & Tricks
Når smørret er smeltet, deler det sig stille og roligt i den klarede smør øverst i kanden og den mere grumsede vallesmør nederst i kanden. Klaret smør tåler højere temperatur end den valleholdige smør, og det er derfor en god ide at skrue lidt ned for varmen, når du bruger den sidste rest smør i kanden. Alternativt kan du smelte 100 g smør mere, og så bage alle bliniser i klaret smør – men det er måske også at tage smørforbruget en smule over kanten….