Denne lille enkle kage kan noget helt særligt: Kombinationen af vandbakkelse, glasur lavet med brun rom og en smule syrlig ribsgele er ubeskrivelig dejlig. Det er en kage man godt kan spise 6-8 stykker af, hen over et par timer. Som diabetiker er det måske ikke anbefalelsesværdigt – men nu er du advaret :).
Kagen er en diabetesvenlig variant af denne som egentlig er den samme kage, men lidt mådeholdenhed i både glasur og gele har gjort, at denne variant er helt OK til diabetikere – en kage indeholder kun 12 g kulhydrat. Den pæne mængde smør og protein fra æggene gør også sit til, at sukkeret optages langsommere, så blodsukkeret ikke banker gennem loftet i løbet af ½ time. Det er en af de kager, du kan servere for ikke-diabetikere uden at blinke – alle er vilde med dem. Er der børn i selskabet, så rør lidt glasur med vand i stedet for rom til dem.
18 boller
Du skal bruge
120 g smør
3 dl vand
150 g mel
1 spsk sukrin gold sirup (eller blot 1 spsk sukker hvis du ikke tæller kulhydrater)
1 nip salt
3-5 æg
DESUDEN
60 g flormelis
1-1½ spsk brun rom
4 spsk ribsgele
Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader – ikke varmluft.
Bring vand, smør, salt og sukrin gold sirup i kog i en gryde og lad det simre til smørret er smeltet. Skru ned for varmen, kom melet i på én gang og rør godt med en ske, til dejen slipper grydens kant. Der skal røres kraftigt så melet ikke klumper. Lad dejen bage igennem et par minutter på svag varme under omrøring. Kom den derefter over i en skål sæt den køligt i 5-10 minutter. Du kan evt. smøre dejen op ad skålens kant – så går det hurtigere.
Pisk 4 æg løseligt sammen i en anden skål. Når dejen er lun men ikke brandvarm pisker du æggemassen i lidt efter lidt – jeg bruger håndmixer. Rør godt mellem hvert svæt æg, indtil æg og dej er rørt sammen til en glat og blød masse. Måske skal du ikke bruge al æggemassen – måske skal du bruge lidt mere. Hvis dejen er for fast så tilsæt ½-1 æg mere, så dejen kan er lind nok til at kunne sprøjtes ud af en sprøjtepose med et hul på størrelse med en en-krone. 4 store æg passer ofte meget godt, men det kan svinge på grund af melets sugeevne og æggenes størrelse.
Fordel dejen i toppe med spiseskeer – der skal være 18 i alt, og du skal bruge to bageplader. Sørg for at der er stor afstand mellem kagerne da de vokser en del under bagning. Kom vand på fingrene og flad kagerne ud til ca. 8 cm i diameter og ca. 2 cm høje. Bag bollerne i 25-30 minutter til de er lusebrune på overfladen. Lad være med at åbne ovnlågen imens. Når de er brune og ser færdige ud, slukker du for ovnen og sætter en grydelap i klemme, så varmen og fugten i ovnen langsomt kan sive ud. Lad bollerne stå dér i et kvarters tid, inden du tager dem ud og sætter dem på en bagerist.
Rør en tyk glasur af flormelis og brun rom. Fordel først romglasur og dernæst ribsgele i et tyndt lag på kagerne. Server samme dag.
Tips & Tricks
Walesbollerne kan fryses rå: Sæt dem på bagepair, form dem med de våde fingre og sæt dem i fryseren. Når de er gennemfrosne kan du hælde dem i en frysepose – så er der walesboller klar til bagning når du får trangen. De frosne boller sættes frosne direkte i en kold ovn, og bagetiden forlænges med 10-15 minutter.