Som brød-elsker er det himlen, at få serveret en ny type brød, som man slet ikke vidste eksisterede. Manden Min, 2 rigtig gode venner og jeg selv var på namnam til en uformel lad-os-starte-weekenden-med-mad-og-hygge for nogle fredage siden. På namnam spiser man på kryds og tværs: Deler eller smager hinandens, snupper en luns fra en andens tallerken, snakker og nyder et meget delikat og anderledes asiatisk køkken, nemlig Singapore street kitchen – og får de sygeste cocktails til hele herligheden. Nå – Manden Min havde blandt andet bestilt pandestegt fladbrød med gedeost og koriander. Wauuu – det smagte vanvittig godt: Et sprødt, flaget fladbrød med et fyld af cremet gedeost, koriander og stærk, frisk chili. Jeg måtte fluks hjem og nørde – og det kom der disse roti prata ud af.

 

6 brød

 

Du skal bruge
275 g hvedemel
½ tsk salt
½ tsk bagepulver
1 tsk sukker
1 æg
1 spsk solsikkeolie (anden neutral olie kan gøre det)
1½ dl vand

FYLD
100 g cremet gedeost
2 røde chili (supermarkedudgaven)
1 god håndfuld friske, hakkede koriander

DESUDEN
Ca. 1 dl olie til udrulning og stegning

Sådan gør du
Det er helt klart nemmest at lave dejen i en røremaskine, men med lidt tålmodighed kan armbøffer alene også gøre det.

Hvedemel, salt, bagepulver og sukker blandes i røreskålen. Ægget røres i med en gaffel og olien røres også i. Skålen sættes i røremaskinen og dejen tilsættes vandet ad et par omgange, mens den æltes. Dejen æltes smidig og glat, tages op og æltes igennem på bordet, evt. med lidt ekstra mel. Dejen skal akkurat ikke klistre. Den pakkes i film og lægges til hvile på køkkenbordet et par timer.

Når dejen har hvilet, deles den i 6 stykker. 1 tsk olie hældes på køkkenbordet og olien smøres tyndt ud med hænderne. Et stykke dej rulles ud på det olierede bord: Først på den en led og dernæst på den anden. Når dejen ikke kan rulles tyndere, skal den strækkes med hænderne. Dejen skal være så tynd, at man nærmest kan se igennem den. Den strækkes nemmest sådan her: Tag fat i kanten af dejen med begge hænder, løft dejen lidt fra bordpladen, og hiv nu i den væk fra centrum, mens du “klasker” den forsigtigt ned på bordet igen. Gentag processen hele vejen rundt i kanten, indtil dejen er helt tynd. Der kommer sikkert lidt huller, og det gør ikke noget.

Sæt en stegepande over på medium varme og smør eller pensl den med en smule olie. Hak koriander, skær chili med frø og det hele i meget tynde ringe. Smuldr 1/8 af gedeosten på midten af dejen og drys med lidt koriander og chili. Nu skal dejen foldes:

Fold den ene 1/3 af dejen ind over midterstykket, og fold den anden side ind over det første stykke dej. Nu har du et aflangt stykke dej i 3 lag, hvor fyldet ligger inde i midten. Fold dernæst den øverste 1/3 af dejen ned over midten og fold den nederste 1/3 af dejen op over det foregående stykke dej, således at du ender med en firkantet dejpakke, ca 20 x 20 cm, der består af ialt 9 lag. Det er vigtigt at dejen ikke klistrer for meget sammen, når du klapper dejstykkerne ind over hinanden – prøv at arrangér dejen, så den ligger i så tynde lag som muligt. Hvis der er for meget dej i et lag, bliver det ikke gennembagt, og rå dej i sin roti prata er ikke særlig spændende.

Læg dejpakken på panden med åbningen nedad, og steg/bag den i 10-15 minutter, til den lyder hul og er gennembagt. Vend den nogle gange undervejs – brødet skal være brunt og godt bagt. Skru evt. lidt ned for temperaturen, så brødet kan nå at blive gennembagt.

Mens det første brød bager, ruller, strækker og fylder du det næste. Bag dem efter hinanden og hold evt. de allerede bagte brød varme i ovnen. De smager absolut bedst direkte fra panden, og du skal ikke snyde dig selv for en smagsprøve: Sprøde udenpå og bløde og flagede indeni, stærke af chilien og cremede af gedeosten.

Tips & Tricks
En mindre stærk – men også meget dejlig – variant er roti prata med æg og forårsløg: Når dejen er strukket tyndt ud, slår du et æg ud på midten. Prik hul i blommen og fordel ægget ud over dejen med en finger. Drys tyndtskårne ringe fra 2 forårsløg på, og drys med lidt salt. Foldes og steges som ovenfor.

Der findes en rund variant af  roti prata, som også er uden fyld, men til gengæld lidt tykkere: Søg på youtube – der er masser af videoer der viser, hvordan man ruller, hiver, slynger og strækker – både de firkantede og de runde.

 

9 Comments

  1. are asmr 3. september 2021 at 11:24

    Excellent goods from you, man. I have consider your stuff previous to and you are just too great.
    I really like what you’ve got right here, really like what you’re stating and the way by which
    you say it. You are making it entertaining and you still take
    care of to stay it smart. I can’t wait to read much more from
    you. That is really a tremendous website.

    Reply
  2. asmr was 5. september 2021 at 06:25

    Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and
    you’re just extremely fantastic. I actually like what you’ve acquired
    here, really like what you are saying and the way in which you say it.

    You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible.
    I can’t wait to read much more from you. This is actually a tremendous website.

    Reply
  3. j.mp 10. september 2021 at 23:22

    Howdy! I understand this is sort of off-topic but I needed to ask.

    Does managing a well-established website like yours require a
    massive amount work? I am brand new to operating a blog but I do write in my journal daily.

    I’d like to start a blog so I can share my experience and
    feelings online. Please let me know if you have any kind of recommendations
    or tips for new aspiring blog owners. Appreciate it!
    cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

    Reply
  4. quest bars why 11. september 2021 at 05:08

    I have been browsing online more than 3 hours nowadays, yet I by no
    means found any fascinating article like yours.
    It is pretty value enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right content as you probably did, the internet
    will likely be much more useful than ever before. quest
    bars http://tinyurl.com/49u8p8w7 quest bars

    Reply
  5. bitly.com 12. september 2021 at 16:06

    Thank you, I have just been looking for info about this topic for a while and yours is the
    greatest I have discovered so far. But, what concerning the conclusion? Are you sure concerning the
    source? ps4 games https://bitly.com/3nkdKIi ps4

    Reply
  6. bitly.com 12. september 2021 at 22:47

    This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader entertained.
    Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
    Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that,
    how you presented it. Too cool! scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

    Reply

Skriv en kommentar!

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *