Som brød-elsker er det himlen, at få serveret en ny type brød, som man slet ikke vidste eksisterede. Manden Min, 2 rigtig gode venner og jeg selv var på namnam til en uformel lad-os-starte-weekenden-med-mad-og-hygge for nogle fredage siden. På namnam spiser man på kryds og tværs: Deler eller smager hinandens, snupper en luns fra en andens tallerken, snakker og nyder et meget delikat og anderledes asiatisk køkken, nemlig Singapore street kitchen – og får de sygeste cocktails til hele herligheden. Nå – Manden Min havde blandt andet bestilt pandestegt fladbrød med gedeost og koriander. Wauuu – det smagte vanvittig godt: Et sprødt, flaget fladbrød med et fyld af cremet gedeost, koriander og stærk, frisk chili. Jeg måtte fluks hjem og nørde – og det kom der disse roti prata ud af.

 

6 brød

 

Du skal bruge
275 g hvedemel
½ tsk salt
½ tsk bagepulver
1 tsk sukker
1 æg
1 spsk solsikkeolie (anden neutral olie kan gøre det)
1½ dl vand

FYLD
100 g cremet gedeost
2 røde chili (supermarkedudgaven)
1 god håndfuld friske, hakkede koriander

DESUDEN
Ca. 1 dl olie til udrulning og stegning

Sådan gør du
Det er helt klart nemmest at lave dejen i en røremaskine, men med lidt tålmodighed kan armbøffer alene også gøre det.

Hvedemel, salt, bagepulver og sukker blandes i røreskålen. Ægget røres i med en gaffel og olien røres også i. Skålen sættes i røremaskinen og dejen tilsættes vandet ad et par omgange, mens den æltes. Dejen æltes smidig og glat, tages op og æltes igennem på bordet, evt. med lidt ekstra mel. Dejen skal akkurat ikke klistre. Den pakkes i film og lægges til hvile på køkkenbordet et par timer.

Når dejen har hvilet, deles den i 6 stykker. 1 tsk olie hældes på køkkenbordet og olien smøres tyndt ud med hænderne. Et stykke dej rulles ud på det olierede bord: Først på den en led og dernæst på den anden. Når dejen ikke kan rulles tyndere, skal den strækkes med hænderne. Dejen skal være så tynd, at man nærmest kan se igennem den. Den strækkes nemmest sådan her: Tag fat i kanten af dejen med begge hænder, løft dejen lidt fra bordpladen, og hiv nu i den væk fra centrum, mens du “klasker” den forsigtigt ned på bordet igen. Gentag processen hele vejen rundt i kanten, indtil dejen er helt tynd. Der kommer sikkert lidt huller, og det gør ikke noget.

Sæt en stegepande over på medium varme og smør eller pensl den med en smule olie. Hak koriander, skær chili med frø og det hele i meget tynde ringe. Smuldr 1/8 af gedeosten på midten af dejen og drys med lidt koriander og chili. Nu skal dejen foldes:

Fold den ene 1/3 af dejen ind over midterstykket, og fold den anden side ind over det første stykke dej. Nu har du et aflangt stykke dej i 3 lag, hvor fyldet ligger inde i midten. Fold dernæst den øverste 1/3 af dejen ned over midten og fold den nederste 1/3 af dejen op over det foregående stykke dej, således at du ender med en firkantet dejpakke, ca 20 x 20 cm, der består af ialt 9 lag. Det er vigtigt at dejen ikke klistrer for meget sammen, når du klapper dejstykkerne ind over hinanden – prøv at arrangér dejen, så den ligger i så tynde lag som muligt. Hvis der er for meget dej i et lag, bliver det ikke gennembagt, og rå dej i sin roti prata er ikke særlig spændende.

Læg dejpakken på panden med åbningen nedad, og steg/bag den i 10-15 minutter, til den lyder hul og er gennembagt. Vend den nogle gange undervejs – brødet skal være brunt og godt bagt. Skru evt. lidt ned for temperaturen, så brødet kan nå at blive gennembagt.

Mens det første brød bager, ruller, strækker og fylder du det næste. Bag dem efter hinanden og hold evt. de allerede bagte brød varme i ovnen. De smager absolut bedst direkte fra panden, og du skal ikke snyde dig selv for en smagsprøve: Sprøde udenpå og bløde og flagede indeni, stærke af chilien og cremede af gedeosten.

Tips & Tricks
En mindre stærk – men også meget dejlig – variant er roti prata med æg og forårsløg: Når dejen er strukket tyndt ud, slår du et æg ud på midten. Prik hul i blommen og fordel ægget ud over dejen med en finger. Drys tyndtskårne ringe fra 2 forårsløg på, og drys med lidt salt. Foldes og steges som ovenfor.

Der findes en rund variant af  roti prata, som også er uden fyld, men til gengæld lidt tykkere: Søg på youtube – der er masser af videoer der viser, hvordan man ruller, hiver, slynger og strækker – både de firkantede og de runde.