Denne opskrift er slet ikke min. Det er min gode ven Thomas Rydahls. Han og jeg laver sikkert dressingen lidt forskelligt – men opskriften på selve salaten er der ikke pillet ved, for den bliver simpelthen ikke bedre :).
4-5 personer
Du skal bruge
TIL SALATEN
1 laksefilet, ca. 700 g
1 tsk soya
1 knivspids sukker
Salt peber
½ lime
DESUDEN
8 dl grøntsagsboullion
4 dl basmatiris
2 mangofrugter
200 g spinatblade
DRESSING
½ dl ketjap manis (sød soya)
2 spsk almindelig soya
3 spsk brun farin
2 spsk sød chilisovs
2 tsk sesamolie
1 tsk fiskesovs
½ dl friskpresset limesaft (saft af 2-3 lime)
50 g frisk ingefær
2 fed hvidløg
1 stort bundt koriander
Sådan gør du
Alt tilberedes et par timer før servering:
SALAT
Tænd ovnen på 180 grader. Et ildfast fad smøres med lidt olivenolie og laksen lægges i med skindsiden nedad. Fisken krydres med salt, peber og sukker, og soya og den halve pressede lime gnides godt ind i fisken. Dæk fadet med sølvpapir og bag laksen i 20-30 minutter til den er akkurat mør. Stil fadet til side ved stuetemperatur.
Bouillonen bringes i kog og risene koges heri i ca. 10 minutter. Gryden stilles til side ved stuetemperatur. Mangofrugterne skæres i 1-2 cm store tern: Først skæres ’kinderne’ af frugten, dvs. du skærer de kødfulde stykker af på hver side af stenen, skræller disse og skærer kødet i tern. Dernæst skæres skrællen af resten af frugten og det resterende frugtkød skæres ligeledes i tern. Mangoen kommes i en skål og stilles til side. Spinatbladene skylles og de groveste stilke nippes af. Spinatbladene opbevares bedst på køl i en plastpose.
DRESSING
Alle de flydende ingredienser piskes sammen i en skål med farinen.
Limefrugterne presses og der måles ½ dl af. Saften kommes i skålen sammen med det frugtkød der er revet løs fra. Ingefæren skrælles og rives fint sammen med hvidløget. Koriander hakkes fint og kommes i dressingen sammen med ingefær og hvidløg. Det hele røres godt sammen og smages til. Dressingen skal være tyk af ingefær, limefrugtkød og koriander, og smage koncentreret. Er den lidt for sur, kommes lidt ekstra sukker i. Dressingen har godt af at stå og trække i nogle timer.
SERVERING
Lige før servering samles salaten: Spinatbladende bredes ud på et stort fad. Risene løsnes i gryden og fordeles ovenpå spinaten. Laksekødet pilles forsigtigt af skindet og smuldres ud over risene. Til sidst toppes salaten med mangoen. Dressingen serveres ved siden af – så kan man komme så meget på som man nu vil.
Tips & Tricks
Salaten er rigtig god gæstemad, da det eneste man skal lige inden gæsterne kommer, er at anrette det hele :).