Der findes mange tre-enigheder i den gastronomiske verden: Pære – valnødder – blå ost, svinekød – æbler – løg, chili – ingefær – soya. Det persiske køkken er ingen undtagelse og her er især safran – citron – kardemomme en fantastisk sammensætning. Safran skal bruges med måde og at det farver mere end det smager, er en sandhed med modifikationer. Safran har en dyb, ur-agtig smag der ikke minder om noget andet jeg har smagt, og det kan nemt blive for meget. Og dermed passer det jo meget godt at kiloprisen ligger på den anden side af de 30.000 kr. Som verdens dyreste krydderi snydes der ind imellem med det gastronomiske guld, hvor stødt safran i pulverform blandes med andre krydderier for at strække varen. Køb derfor altid hele safrantråde og tjek gerne at de faktisk ligner det det er; støvdragere fra en krokus.
18 boller
Du skal bruge
125 g smør
2½ dl mælk
2 spsk sukker
1/8 g safran (safrantråde svarende til måske 1 tsk)
1 tsk kardemommefrø (svarende til måske 10-15 hele kardemomme kapsler)
25 g gær
2 store æg
7-9 dl hvedemel
½ tsk fint salt
GLASUR
1 citron, ikke overfladebehandlet
1 dl flormelis
Sådan gør du
Lad smørret stå ude et par timer så det bliver blødt og medgørligt.
Lun mælken til håndvarm og kom den i en røreskål. Kom sukker, safrantråde og kardemommefrø i en morter og knus det hele til pulver (eller en kaffemølle som du anvender til det samme). Kom de pulveriserede krydderier ned i mælken og rør gæren ud i mælkeblandingen. Rør æggene sammen i en lille skål, hold ca. 1 spsk æg tilbage og tilsæt resten til mælkeblandingen. Kom hovedparten af hvedemelet samt saltet i. Rør dejen på røremaskine ved høj hastighed eller med dejkroge i en el-pisker, til dejen er glat og sammenhængende, måske 6-8 minutter. Måske skal du bruge al melet, måske ikke. Dejen skal være blød men ikke klistret. Sæt hastigheden på røremaskinen ned og tilsæt det bløde smør til dejen lidt af gangen (fx 3 x 3 cm tern). Sørg for at forrige smørklat er æltet ind i dejen inden det næste smør tilsættes. Når al smørret er arbejdet ind i dejen sættes den til hævning et lunt sted med film og et klæde over.
Tænd for ovnen på 200 grader (ikke varmluft). Form dejen til 18 boller og sæt dem på et par bageplader. Klip nu hakker rundt i kanten af hver bolle med en saks, så bollen kommer til at ligne lidt en sol. Du skal ikke klippe helt ind til midten men lade de midterste par cm af bollen være intakt. Læg et klæde over bollerne og lad dem efterhæve 20-30 minutter. Pensl bollerne med den lille rest æg og bag dem midt i ovnen i 12-14 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad dem køle af på en rist.
Imens laves glasuren: Skær tynde strimler af citronskallen med et juliennejern, eller skræl citronen med en tyndskræller og skær skrællerne i tynde strimler. Rør flormelis med lidt citronsaft til en tyk glasur.
Når bollerne er kølet af kommes en generød skefuld glasur på hver bolle. Træk gerne glasuren lidt ned i revnerne på bollens sider og pynt med lidt revet citronskal.