En klassisk fransk salat med gode franske råvarer. Hos os er Salade Lyonnaise med pocheret æg, bacon og sennepsdressing ’vinterudgaven’ af den lidt lettere Salade Nicoise, hvor bacon er skiftet ud med tun, og mayonnaise-sennepsdressingen er skiftet ud med en hvidløgsdressing baseret på creme fraice.

 

4 personer

 

Du skal bruge
DRESSING
1 æggeblomme
1 lille fed presset hvidløg
1 tsk eddike
1 tsk honning-dijon sennep
Et lille nip sukker
Salt, peber
1-1½ dl neutral olie

BRØDCROUTONER
½ daggammelt brød
2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
Lidt flagesalt

POCHEREDE ÆG
3 liter vand
1 spsk salt
1 tsk eddike
8 friske æg

SALAT
200 g bacon
1 romainesalat
150 g sorte oliven
8 pocherede æg

Sådan gør du
DRESSING
Alle ingredienser undtagen olien blendes godt. Olien blendes i – først dråbevis og lidt efter lidt i en tynd stråle. Sørg for at olien integreres godt i æggemassen inden du hælder mere i. Når ægget har optaget al olien, blendes dressingen godt igennem, og kan herefter piskes med lidt koldt vand, hvis den skal være mere lind. Dressingen skal have konsistens som vælling.

BRØDCROUTONER
Brødet rives i mundrette stykker og kommes i et ildfast fad og et par spiseskefulde olivenolie dryppes over. Hvidløget presses ud over brødet og olie og hvidløg masseres godt ind i brødet. Lidt flagesalt drysses på, og brødet sættes i ovnen under grill. Brødstykkerne grilles til de har taget farve og er blevet sprøde på ydersiden, men stadig er bløde i midten. Vend dem godt undervejs og hold øje undervejs. Tages ud og køles af. Croutonerne kan sagtens laves nogle timer i forvejen.

POCHEREDE ÆG
Vandet bringes til kogepunktet i en bred gryde sammen med salt og eddike. 4 af æggene slås forsigtigt ud i 4 små skåle eller kopper. Vandet i gryden røres rundt med en grydeske, så der dannes en hvirvel, og æggene dumpes forsigtigt ned i vandet. De simrer 3-4 minutter til hviden omkring æggeblommen er fast men stadig flydende og blød. Rør forsigtigt rundt i gryden ind imellem med skeen, så hvirvlen i vandet kan hjælpe hviden med at samle sig omkring æggeblommen. Den hvide der ikke sætter sig omkring blommen, skummes af med en hulske. Når æggene er færdige, tages de forsigtigt op med hulske og lægges på en tallerken. Evt. løs hvide fjernes og æggene krydres med salt og peber. Pocher ligeledes de sidste 4 æg.

ANRETNING
Baconen skæres i mindre tern og ristes i lidt olivenolie. Drypper af. Salaten rives i mindre stykker og anrettes på et fad. Oliven, den let afkølede bacon og brødcroutonerne anrettes ovenpå. Æggene lægges på toppen af salaten og dressingen dryppes over.