Vi spiser en del kebab hjemme hos os: Dels er Julle pjattet med kebab, dels kan man hente en kebab på en travl torsdag til en overkommelig pris, som samtidig ligger indenfor rammerne af almindelig sund mad. Da Julle fyldte 17 var det oplagt at prøve at lave kabab selv; sådan en stabel marineret kød på spid, som man griller og dernæst “filer” af, hvorefter man kommer det afskårede kød i pitabrød. Det kan man godt lave selv ;). Denne shawarma er ikke stærk, blot dejlig krydret. Der bliver 2 spyd af denne portion, og det mætter 6 fuldvoksne.
6 personer
Du skal bruge
MARINADE
½ dl græsk yoghurt, helst 10%
1 stort løg
2-3 fed hvidløg
1 alm. rød chili med kerner
1 spk stødt spidskommen
1 spk stødt koriander
1 spk sød chilipulver
2 spsk paprika
1 spsk citronsaft
1 spsk groft salt
1 tsk peber
1½ dl olivenolie
DESUDEN
1 kg kyllingebrystfileter
4 lange grillspyd af jern
Sådan gør du
DAGEN FØR ELLER OM MORGENEN
Hak løg, hvidløg og chili i en minihakker til en pasta. Rør løgblandingen sammen med resten af ingredienserne til marinaden. Der skal en del olivenolie i, for at kyllingekødet ikke bliver tørt når det grilles.
Skær kyllingebrysterne ud: Skær toppen af den tykke halvdel af kyllingebrystet og skær derefter det tiloversblevne stykke midt over – nu skulle du gerne have 3 stykker kyllingebryst, der er forholdsvis flade og nogenlunde lige store. De behøver ikke at have samme form og præsis samme størrelse – det er disse ujævnheder der gør shawarmaen ekstra lækker når den grilles. Hvis brysterne er meget tykke, så bank dem let flade – stykkerne skal være ca 1 cm høje.
Kom alle kyllingestykkerne i marinaden og vend det hele godt rundt, så alle stykker er dækket. Sæt skålen på køl i min. nogle timer og gerne til dagen efter.
PÅ DAGEN
Når det nærmer sig spisetid (dette kan også gøres et par timer inden, hvis du har brug for at få det af vejen) sættes kyllingestykkerne på spyd: Stik 2 spyd gennem det første stykke kylling med 4-5 cm afstand. Sæt nu de følgende stykker kylling på spydene på samme måde, så kyllingestykkerne sidder helt tæt, ligesom på en shawarmabar. Her ligger shawarmaen blot ned i stedet for at stå op, holdt sammen af de to spyd. Når du har brugt ca. halvdelen af kyllingestykkerne starter du forfra med de to resterende spyd. Når alle kyllingestykker er brugt, skulle du gerne stå med 2 mini-shawarma, måske 8-10 cm i diameter og 12-20 cm lange, alt after hvor mange kyllingebryster du havde til at starte med.
Gem den tiloverblevne marinade – den kan du pensle med når du griller.
Grill shawarmaerne på havegrill eller læg dem under grillen i ovnen i et ildfast fad. De skal vendes meget ofte (måske hvert 30-60 sekunder). Grill til de har fået godt med farve hele vejen rundt, og er tilberedt et stykke vej ind mod midten.
SERVERING
Ved servering skær du tynde skiver af shawarmaen med en skarp kniv: Skær langs med spydene og saml det afskårede kød i en skål. Shawarmaen er måske rå når du nærmer dig midten og det er helt som det skal være: Når du nærmer dig ikke-tilberedt kød, stopper du med at skære. Vi plejer at spise et pitabrød med den første gang shawarma, hvorefter vi pensler resten af shawarmaen med det tiloverblevne marinade, griller resten og tager en omgang mere.
Shawarma er super lækkert i hjemmelavede pitabrød med en hvidløgsdressing, salat og tomater.