Der findes rundt regnet en million opskrifter på thaisalat med oksekød på nettet, og jeg har selv prøvet nogle stykker af dem, i et forsøg på at nagle “det dér” næsten magiske, der kan ske i en salat. En dag (hvor jeg i øvrigt ikke fulgte nogen bestemt opskrift) var den dér: Sprød og blød på samme tid, sur-stærk men med sødme og dybde. Måske gav jeg den bare mere gas den dag, på chili, løg og andre stærke sager? Måske var det den dér “nu-skal-jeg-spises” pakistanske mango, der gjorde udslaget? Jeg ved det ikke, men vi kom kortvarigt i himlen, derhjemme. Heldigvis havde jeg – vanen tro – skrevet ned hvad jeg kom i, så her er den: Den – måske – bedste thaisalat med oksekød.

4 personer

 

Du skal bruge
DRESSING
½ dl soya
1 spsk sød soys (ketjap manis)
½ dl friskpresset limesaft (fra måske 2-3 lime)
1 dl brun farin, måske lidt mere
1 tsk finrevet frisk ingefær
1 tsk fiskesovs
Shiracha eller anden stærk chilisovs, måske ½-1 tsk

SALAT
2 mini romaine salat
En stor håndfuld små, aromatiske tomater, måske 200 g
1 mango – gerne pakistansk, når det er sæson (aug-sep) men ellers almindelig mango
2-3 forårsløg
1 lille rødløg
1 stor eller 2 mindre almindelige røde chili
½ bundt friske koriander
1 håndfuld peanuts
2 oksebøffer af god kvalitet, 2½-3 cm tykke – jeg bruger ribeye
En smule olivenolie til stegning
Salt, peber

Sådan gør du
DRESSING
Først laves dressingen, ved at alle ingredienser bortset fra shiracha piskes sammen, hvorefter den smages til med shirachasovsen. Der skal måske ½-1 tsk i, men det bestemmer du selv. Smag evt. til med lidt mere lime – dressingen skal være sød-syrlig. Sæt dressingen til side, men pisk i den ind imellem så sukkeret langsomt opløses.

SALAT
Stokken og det yderste af bladene på salaten skæres væk og salaten skæres igennem på langs. Bladene bredes ud i et stort fad med lidt kant. Agurken flækkes på langs, kernerne skrabes ud med en teske og kasseres, og stykkerne skæres i 2 mm brede skiver. Tomaterne halveres på langs og agurk og tomat krydres med salt og peber, og bredes ud ovenpå salaten.

Mangoen skæres i mundrette bidder og fordeles på grøntsagerne. Forårsløg skåret i 1 cm stykker og rødløg der er halveret og dernæst skåret i 1 mm tynde både, bredes ud ovenpå mangoen. Chili’en halveres, befries for kerner og frøstok, skæres i 1 mm tynde skiver og drysses ud over fadet – gem lidt til pynt. Koriander skåret i grove stykker drysses på toppen.

Varm en pande op til god varme, kom peanuts på og rist dem, til de har taget en smule farve. Hæld dem på en tallerken til afkøling. Sæt panden tilbage på varmen og fyr op på fuld varme. Kom en smule olivenolie på, krydr bøfferne med salt, og steg dem 1½-2 minutter på hver side – ikke mere. Læg dem på en tallerken 2-3 minutter, så de lige kan samle sig lidt.

Pisk dressingen igennem en sidste gang, og hæld den i en lille skål. Drys de let afkølede peanuts øverst på salaten. Skær bøfferne ud i 2-3 mm tynde skiver, anret dem på et lille fad, hæld et par spsk dressing over kødet og drys med lidt chili. Servér salat, det lune kød og dressing hver for sig, så man kan blande sin egen salat ved bordet.