Ungarsk gullasch kan laves i utallige varianter, dog altid med masser af paprika. Denne version er krydret med både sød og stærk paprika, og så er den spækket med store grove kartoffelstykker og spizy chorizo. Jeg er ikke meget for kogte kartofler, men jeg æææælsker kartofler i sammenkogte retter – indisk, ungarsk, dansk … you name it. Kartofler kogt i sovs får en helt anden karakter end almindelige kogte af slagsen – integrerede som en velfortjent ligeværdig del af fyldet i retten, fremfor tilbehør af mere anonym karakter. Chorizo’en tilfører chili-hede, røgsmag og smagen af svinekød, hvilket klæder retten ualmindelig godt. I denne portion er der til 6 fuldvoksne alfahanner – eller måske bare til 2 x dansk kernefamilie (kan fryses uden kartofler). Bjarne og Marianne fra Ø-bro skal krediteres for denne version af gullasch, da jeg blot har forsøgt at gå dem i bedene.

 

6-8 gode portioner

 

Du skal bruge
1,5 kg oksebov eller klump
Ca ½ dl olie
Salt, peber
200 g god chorizo – gerne Ålbæk’s med jalapenos
4 mellemstore løg, måske 400 g
4 fed hvidløg
1 spsk stødt spidskommen
3 spsk sød paprika
2 spsk stærk paprika
2 store grønne peberfrugter
3 spsk tomatpuré
3 friske eller 5 tørrede laurbærblade
2 store eller 3 mindre gulerødder
1 ds flåede tomater
1 kg kartofler, gerne bagekartofler der koger lidt ud
Ca 1 liter oksefond
Evt. lidt sød chilipulver

TILBEHØR
Creme fraiche, evt. lidt hakket bredbladet persille

Sådan gør du
Kødet skæres i ikke for små tern – ca. 4×4 cm. Chorizo’en skæres i 3 mm tykke skiver. Løgene hakkes og hvidløg hakkes lidt finere. Gulerødderne halveres på langs og skæres i ca. 4 mm tykke halvmåner. Peberfrugterne renses og skæres i 3×3 cm tern.

Det nemmeste er at stege de forskellige råvarer af på en slip-let pande, og vippe dem over i en simre-gryde (der gerne skal rumme 6-8 liter) efterhånden som tingene steges. Alternativt steges det af i simregryden og en rummelig skål bruges som midlertidig holdeplads indtil alt er stegt, hvorefter det hele vippes tilbage i gryden.

Varm lidt af olien på panden og brun kødet ad et par omgange ved høj varme. Krydr med salt og peber undervejs. Kom kødet i simre-gryden. Brun chorizo’en kortvarigt og kom ligeledes i gryden. Steg gulerødder og peberfrugt 2-3 minutter, krydr med salt og peber og kom i gryden. Skru ned til medium varme. Sauter løgene i lidt mere olie, til de er gyldne, måske 5 minutter. Kom hvidløg ved og steg videre et par minutter. Drys spidskommen og de to slags paprika over, vend godt rundt og steg yderligere et par minutter. Lav et hul i løgblandingen, kom tomatpuré i hullet og steg det af et minuts tid- bland med løgene og kom i gryden.

Skræl kartoflerne og skær dem i grove stykker på 5-6 cm. Kom også dem i gryden. Hæld de flåede tomater ved (mos dem lidt i hånden eller i en skål inden), kom laurbærblade i og hæld bouillon over til det knap dækker kød og kartofler. Måske er der lidt til overs, måske skal der spædes en sjat ekstra vand ved. Vend det hele godt rundt, bring gryden i kog, skru ned, og lad gullasch’en simre under låg 2½-3 timer, til både kød og kartofler er smeltende mørt. Vend forsigtigt rundt i retten ind imellem. Smag til efter en times tid – måske skal retten have lidt mere paprika, lidt sød chili for ekstra styrke, eller lidt ekstra salt. Hvis der er rigelig væske, så lad retten simre uden låg efter den første times tid.

Serveres rygende varm med creme fraiche og evt. hakket bredbladet persille.

Tips & Tricks
Jeg laver gullasch dagen før den skal spises, for ligesom de fleste andre sammenkogte retter, smager den bedst når den har overnattet.