Jeg tror mange vil nikke og smile hvis jeg påstår, at sovsen juleaften er noget af det vigtigste på julebordet. Og den får også en del kærlighed herhjemme – fonden til sovsen står faktisk og simrer på komfuret mens jeg skriver.

Jeg laver min sovs på svineben, også selvom vi altid spiser and juleaften. Det fungerer så fint, og jeg skal blot tilsætte lidt andefedt – enten fra andestegen der langtidssimrer i ovnen, eller fra dåserne med andeconfit, som nemt og bekvemt åbnes en halv time, inden vi skal spise. Jeg har confiteret and mange gange op til jul, men ærlig talt – man HAR vel også andet at lave? Desuden cirkler husets katte mjavende rundt i timevis, så man må overgive sig og stikke dem lidt and at gnave i, for at få fred.

Opskriften på den gode fond – og hvordan du laver den til sovs på selve dagen får du her.

Vil du confitere andelår fra bunden, kan du se her hvordan man gør – og ellers stikker du ned i det nærmeste supermarked og køber et par dåser. Fonden til julesovsen kan du lave nu – så skal du bare fryse den ned. Eller du laver den 3-4 dage inden jul, så skal den bare på køl.

Den fede and og den intense sovs får følge af en syrlig waldorfsalat lavet på creme fraiche. Creme fraiche dressingen giver det perfekte modspil til den fede julemad, og bakkes op af endnu en salat, måske blot lidt grønkål, æbler og ristede valnødder… Og så naturligvis rødkålen, de brunede og hvide kartofler, og lidt svesker og æbler stegt på panden i andefedt, med frisk timian.

Du kan tusse rundt i mine juleopskrifter herunder: