Der er jo ingen ben i at lave æggekage, og alle har hver deres måde at gøre det på. Når jeg så alligevel bruger kræfter på at skrive en opskrift på æggekage, så er det fordi jeg gennem årene har fundet et par fif, der hæver æggekage fra vi-har-travlt-og-er-trætte-stadiet til en ret man vil glæde sig til at få serveret flere dage i forvejen.

 

4 personer

 

Du skal bruge
4 store kartofler
2-3 kviste frisk timian
Salt, peber
2 spsk olivenolie
16 skiver god bacon
2 løg, gerne rødløg
2 tsk gastrik eller alternativt en sjat balsamico
8 æg
25 g revet ost, emmentaler, maasdamer eller lign.)
Salt, peber
Smør til stegning

TILBEHØR
8 skiver godt rugbrød
Lidt purløg

Sådan gør du
Kartoflerne skrælles og skæres i små ensartede tern, ca. 1×1 cm. Olivenolien varmes op på en pande, og kartoffelternene kommes ved sammen med timian. Krydres med salt og peber og steger ved svag til jævn varme til de er møre, ca. 15 minutter. Vend dem godt undervejs og steg dem evt. under låg de første 10 minutter – så bliver de hurtigere møre. Kartoflerne skal være møre og sprøde men stadig beholde deres form.

Mens kartoflerne steger, pilles og halveres løgene og de skæres i tynde skiver. En anden pande varmes op og lidt smør smeltes heri. Løgene kommes ved og steges for svag varme til de er møre og har taget en del farve. Rør i dem undervejs. Når løgene er ved at være møre, kommes gastrik eller balsamico ved og løgene karamelliseres, inden de tages af varmen og hældes i en skål.

Den af panderne der er først ledig bruges nu til baconen, der steges sprødt i lidt olivenolie. Baconen lægges på fedtsugende papir og det overskydende fedt hældes bort (gem det – det kan give god smag til en anden ret).

Til sidst laves selve æggekagen: Æg, revet ost, salt og peber piskes sammen. Lidt smør smeltes i panden og æggemassen hældes på. Æggekagen steges næsten færdig, og vendes til sidst ved at man lemper den over på et fladt låg eller et fad, lægger stegepanden over (på hovedet) og hurtigt vender pande og låg, således at æggekagen nu vender stegesiden opad i panden.

SERVERING
Æggekagen deles i 8 stykker, som hver lægges på et stykke rugbrød. Ovenpå æggekagen lægges en stor skefuld kartoffeltern, et par skiver bacon, de bløde, glaserede løg og på toppen lidt klippet purløg.