Jeg er så taknemmelig når vi rammer august måned, og mine tomatplanter bugner af plukkemodne, søde tomater i alverdens farver. Det betyder, at det lykkedes i år (det gør det nemlig ikke hvert år) … at få så mange tomater, at jeg ikke helt ved, hvad jeg skal stille op med dem. Det er her det sjove begynder, for det er her jeg holder op med at spare – at strække – og i stedet bare spiser tomater morgen, middag, aften.

De små blomme- eller cherrytomater er som regel de sødeste og de mest aromatiske. De gør sig formidabelt på ristet brød som forinden er gnedet med lidt hvidløg. Drys rundhåndet med salt og peber og dryp en anelse olivenolie over – så er der morgenmad på italiensk. Til frokost tager jeg den danske version på et godt rugbrød med mayonnaise – og til aften en seriøs tomatsalat med feta, oliven og bredbladet persille.

De større, mere plumpe tomater møder deres endeligt i blenderen med udblødt brød, peberfrugter og andre grøntsager til en ganske guddommelig gazpacho (husk vandmelon!) eller som fyldte tomater med oksekød der er stegt på panden med løg, hvidløg, spidskommen, lidt chili og indmaden fra tomaterne. Bland lidt kogte ris i, fyld tomaterne godt op og drys rundhåndet med rasp og olivenolie på toppen. Bag tomaterne en times tid, til de er helt møre og faldet lidt sammen. De smager bedst lune, blot med en enkel salat til. Til den kødfri dag lægger du tynde skiver af tomat, squash, løg og aubergine lagvis i et ildfast fad – på højkant at forstås – krydrer det godt med hvidløg, salt og peber og hælder en anseelig mængde olivenolie over. Et par dl passer meget godt. En tian skal bages til den er smeltende mør og grøntsagerne har lagt sig trætte op af hinanden. Spis tian’en med masser af godt brød.

Tian – Provencalsk grøntsagsfad

Alle kan dyrke tomater: Os med have eller sydvendt altan har naturligvis masser af plads, men en syd- eller sydvestvendt vindueskarm kan altså også gøre det – bare plantene får masser af lys og varme. En busktomat med blomme- eller cherrytomater fylder 20 x 20 cm, men kan med lidt held forsyne en mindre familie med tomater til husbehov, gennem en hel sæsonen. Sørg blot for at den ikke tørrer ud og tjek lige at den ikke brænder fuldstændigt af, bag det varme vinduesglas.

Når jeg er ved at være træt af tomater, henkoger jeg resten. Det lyder mormor-agtigt og det er det også – men det er nemt og kræver blot 10 minutters arbejde (resten sørger ovnen for). Så har jeg måske 10-12 glas ganske vidunderlig tomatsovs, som kan fornøje tilværelsen hele vinteren igennem.

 

Henkogte tomater

Tomatsovs af henkogte tomater smager af friske tomater men ikke på den sure måde. Jeg krydrer mine med alverdens krydderurter, chili eller eddike/sukker til en sur-sød sovs, der kan noget helt specielt. Hvis jeg har lyst, kommer jeg også peberfrugter i strimler, tynde skiver squash eller løgbåde i glassene – så er der ikke et øje tørt.

De sidste tomater der ikke når at blive modne, men som hænger dér på planterne, grønne og beklemte, bliver til tomatmarmelade – en af de få marmelader jeg gider at lave. Vi spiser ikke ret meget af den slags – men lige denne marmelade er uovertruffen på en skive ost eller en nybagt bolle. Den smager i retning af marmelade af grønne stikkelsbær – og så alligevel ikke helt. Ganske vidunderligt.

En tomatplante kan købes for en 20’er og er du heldig (og husker at vande, gøde og snakke pænt med den) kan du få tomater for flere hundrede kroner af en enkelt plante. Og det er da ROI der er til at forstå. Især når de hjemmedyrkede af slagsen smager SÅ meget bedre, end selv den bedste tomat du kan købe i supermarkedet.