Hvis haven bugner af modne tomater, som du ikke lige ved, hvordan du skal få brugt – eller hvis du får mulighed for at købe en hel kasse tomater for en slik, så overvej at henkoge nogle af dem. Det er nemt og du får den mest guddommelige tomatsovs som kan bruges som den er, som base for diverse pastaretter eller til fx en suppe. De henkogte tomater kan holde sig lige så længe, som du er omhyggelig med hygiejnen, så hvis du vasker og skolder glassene inden brug, og vasker hænderne grundigt inden du går igang, skulle de snildt kunne holde et års tid.

 

2 store glas / ca.  1½ liter

 

Du skal bruge
1 kg modne tomater – alle slags kan bruges
4 store fed hvidløg
2 tsk salt
1-1½ dl olivenolie

DESUDEN EVT.
Friske krydderurter; timian, oregano eller basilikum er oplagte.
1 tsk chiliflager eller en frisk chili

Sådan gør du
Vask og skold 2-3 store glas og tilhørende låg. Stil dem til side. Tænd ovnen på 120 grader.

Skær store tomater i halve eller kvarte og lad mindre tomater være hele. Skær hvidløg i grove stykker. Kom tomaterne i glassene lagvis med hvidløg, salt, krydderurter og chili hvis du er til det. Tomaterne skal trykkes godt sammen i glassene, som fyldes helt op.

Når glassene er fulde hælder du olivenolie over – et godt skvæt i hver, her skal du ikke spare. Sæt nu låg på og luk glassene halvt til – låget skal sidde løst, så dampen kan slippe ud når du henkoger. Jeg plejer at lukke låget helt og derefter skrue det en halv omgang tilbage igen, så det sidder en smule løst. Bruger du patentglas (dem med gummiring) sætter du bare låget på som sædvanlig, da gummiringen sørger for at dampen kan slippe ud.

Fyld vand en lille bradepande med plads til glassene, ca. 5 cm op af kanten. Stil glassene i og kom bradepanden i ovnen. Tjek en sidste gang at lågene er lidt løse, og lad glassene bage i 1½ – 2 timer, til det bobler lystigt i glassene og tomaterne er faldet lidt sammen. Træk dernæst bradepanden forsigtigt halvejs ud af ovnen og skru lågene helt fast. Det nemmeste er at holde på selve glasset med et foldet viskestykke, mens du skruer låget fast med en grydelap eller endnu et viskestykke. Her skal du lige være nærværende, så du ikke brænder dig. Stil de lukkede glas tilbage i ovnen, sluk for den og lad glassene stå til de er kølet af – gerne natten over.

Opbevar de henkogte tomater mørkt og køligt. Når du skal bruge dem, kan du evt. blot ryste glasset godt, hælde herligheden ud i en gryde og varme det op. Så smager du lige til, og vupti – så er der rigtig dejlig tomatsovs.

Tips & Tricks
Jeg har til gode at henkoge tomater alla putanesca; med kapers, sorte oliven, løg og eddike. Jeg tror det bliver en succes og skal nok vende tilbage når jeg har afprøvet det!