Gaspazho er den dejlig sommersuppe. Der skal være smæk på smagen – ellers kommer det til at minde lidt om udvandede grøntsager – og så skal tomaterne altså være solmodne. Men så er det også en klassiker, der er værd at servere som forret til ethvert gæstemåltid – eller blot som aftensmad på de sommerdage, hvor solen har bagt ekstra meget. Vandmelonen er Ottolenghi’s påfund og det er genialt, fordi det tilfører suppen en sødme der passer så fint til resten. Toppingen på suppen giver knas og friskhed, så den skal du ikke undlade at lave.

Denne opskrift er udviklet over tid og jeg har serveret gaspazho både til sommerfester, non-firmation og vores eget sølvbryllup. Den er et hattrick fordi den netop smager så godt, fordi den er alsidig og passer sammen med mange andre retter på en buffet – og så fordi den er så nem at have med at gøre: Lav den dagen før og hæld den blot på små glas når den skal serveres.

 

8-10 personer til forret / 4 personer til hovedret

 

Du skal bruge

SUPPE
75 g krumme fra et gammelt hvedebrød af god kvalitet, gerne surdejs-
1 kg solmodne tomater, gerne små blommetomater imellem
2 store fed hvidløg, grofthakket
1 stor eller 2 små røde peberfrugter, i grove stykker
3 stængler bladselleri (ca 200 g), i grove stykker
200 g vandmelon uden kerner
½-1 rød chili alt efter hvor stærk du vil have suppen (mormor Inge kan sagtens klare ½)
½ agurk
1 spsk sherry- eller æblecidereddike
1 dl god olivenolie
1 spsk salt
½ knsp peber

TOPPING TIL SUPPEN
½ rød peberfrugt
1/4 agurk
Evt. lidt rød chili hvis det skal give et spark
150 – 200 g krebsehaler (kan være svære at få uden dildsmag hvis de er færdigpillede – brug evt. håndpillede rejer i stedet)

OSTEBRØD
8-10 skiver daggammelt brød af god kvalitet
2 spsk olivenolie
100-150 g revet cheddar

Sådan gør du

SUPPE
Brødet lægges i en skål og overhældes med koldt vand til det dækker. Lad det stå 10-15 minutter til det er blødt igennem.

Lidt af vandet knuges ud af brødet og det blendes med de andre ingredienser til suppen – evt. i flere omgange da det er en større portion. Suppen skal blendes helt glat. Suppen røres godt sammen og stilles på køl i nogle timer til den er gennemkold. Smages til med salt, peber og eddike efter et par timer.

TOPPING
Peberfrugt skæres i 2 mm tynde strimler, der igen skæres i 2 mm stykker. Sættes til side i en skål. Agurken skrælles, kernerne fjernes med en lille ske og agurken skæres ligeledes først i strimler og dernæst i tern på 2×2 mm. Den kommes i en anden skål, mens den finthakkede chili kommes i en tredie skål.

Sættes på køl til servering.

OSTEBRØD
Et kvarter før servering, sættes ovnen på grill. Brødskiverne pensles med olivenolie på begge sider, lægges på en bageplade med bagepapir og grilles på den ene side, til det er sprødt og gyldent. Brødene tages derefter ud, vendes om og drysses generøst med cheddar. Sæt ostebrøddene tilbage under grillen til osten er smeltet, gylden og boblende – hold godt øje med at de ikke får for meget.

Tag brødene ud og lad dem køle let på en rist. Osten på midten af brødene skulle gerne være blød, mens kanten er blevet sprød.

SERVERING
Den iskolde gaspazho røres igennem, smages evt. til en sidste gang og fordeles forsigtigt i glas. Ingredienserne til toppingen vendes sammen i en skål og fordeles i små toppe ovenpå suppen. Krebsehalerne drænes og fordeles ovenpå. Ostebrødet serveres til.

Tips & Tricks
I gaspazho kan man godt variere mændgen af grøntsager lidt, alt efter hvad du har på lager – bare du har tomater. Udtrykket på suppen bliver anderledes men det kan der også komme gode overraskelser ud af.

De fleste pillede krebsehaler ligger i dild-aroma, og selvom dild med lidt velvilje godt kan gå sammen med gaspazho, så er dildaroma ikke særlig sexet. Køb så vidt muligt nogle krebsehaler der ligger i neutral lage, skift dem evt. ud med store, søde rejer – eller gå gourmant og kog dem selv :). Er du så heldig at falde over krebsehaler uden dildaroma, så køb rigeligt og frys dem ned i passende portioner – så er der til hele sommeren.