Love is all around … for i september bugner naturen af råvarer i sæson; blommerne hænger og strutter i røde og violette farver, kantarellerne titter frem i skovbunden, de første æbler er på vej, hyldebærrene hænger tungt på grenene og de sene hindbær lokker som røde sirener i det tornede krat. Og så er der brombærrene …

For mig er sensommeren en rutchetur i følelser; tristhed over at sommeren går på hæld, til små-eufori når der så alligevel kommer en varm dag. Så må jeg i haven! Ikke for at gøre nytte – det må vente til efteråret har sat ind for alvor. Nej, bare nyde solen, varmen og sommeren der alligevel ikke helt har overgivet sig. En kop kaffe på bænken eller et glas vin under halvtaget, i skumringen. Når solen ikke gider lege, tager jeg en tur i skoven med en skål under armen, for så skal der plukkes brombær. Der findes mange vilde arter, og alt efter voksested og tid på sæsonen, kan det være lidt et wild-card om de brombær man finder, faktisk smager af noget. Nogle er meget søde og aromatiske, andre mindre søde og uden den intense smag, der er så fantastisk ved brombær.

Når man plukker brombær skal de være villige, og slippe med et meget let træk. Gir’ de sig ikke uden modstand, må du komme igen nogle dage senere. Det kan betale sig at sidde på hug ind imellem, så man kan finde de bær der gemmer sig under de store blade. Plukker jeg mange brombær, fryser jeg ned; i et enkelt lag i fryseposer til de er gennemfrosne, og derefter bunket sammen i poser med clips på. De kan holde helt til næste sommer. Nogle af bærrene spiser vi med det samme, fx lavet til denne rødgrød med en intens smag af sensommer:

3-2-1 rødgrød af sensommerbær (4-5 personer)
Man tager 300 g jordbær, 200 g hindbær og 100 g brombær, ½ dl vand og 1 dl sukker, kommer hele balladen op i en gryde og lader det koge, indtil bærrene er kogt ud, det tager måske 15 minutter. Jeg hjælper gerne jordbærrene på vej ved at mose dem op af grydens kant med bagsiden af en ske. Skum undervejs – så får den færdige grød en renere smag.

Når bærrene er kogt til smat, røres en jævning af 2 spsk maizena og 2 spsk vand. Jævningen røres i den kogende grød lidt efter lidt, til grøden har den ønskede konsistens. Smag til med yderligere sukker (måske en hel dl mere) – grøden skal være sød og måske en anelse til den syrlige side, uden decideret at trække mundvand. Så er der også plads til strøsukker der knaser så dejligt. Kom grøden i en skål og dæk med film som lægges helt ned på grødens overflade. Spises kold, men ikke køleskabskold, med masser af piskefløde og et drys sukker. Nogle blander mælk i fløden – det er noget pjat. Har du mange brombær, så byt om på brombær og hindbær – det giver en mørkere, mere rund smag, der også er dejlig.

 

Har du æggehvider i overskud, fx fra mayonnaise eller mørdej, så bag marengs og dyng dem til med blødt flødeskum og friske bær:

Marengs med bær og lime (4-6 personer)
Købemarengs dur ikke til noget – der skal hjemmelavede marengs til, men det gør ikke noget, for de er nemme at lave: 3 æggehvider piskes til bløde toppe og 150 g sukker piskes i lidt efter lidt, til marengsen er tung og skinnende. Sæt den i toppe på størrelse med tennisbolde på en bageplade – sørg for afstand da marengsen vokser en del under bagning. Bag dem ved 125 grader en times tid og lad dem evt. stå i ovnen og køle af. Dette kan du sagtens gøre dagen før.

En times tid inden servering blander du 7-800 g forskellige bær; hindbær, brombær, blåbær, ribs, jordbær (hvis du stadig kan finde nogle danske af slagsen). Store bær halveres. Drys bærrene med 1-2 spsk sukker og pres ½ lime ud over. Vend forsigtigt bærrene rundt og stil til side. Hak ½ plade god, mørk chokolade og stil også den til side. Når du skal servere, knuser du marengsene meget groft og fordeler dem i et stort fad. Pisk derefter ¼ liter piskefløde til blødt skum med ½ vaniljestang og 1 spsk sukker, og bred det ud over marengsen. Fordel derefter de marinerede bær på flødeskummet – sørg for at saften der har samlet sig i bunden af skålen også kommer med. Drys med hakket chokolade og servér.

Brombærsauce til rødt kød (4 personer)
Brombær er fremragende i sovs og deres dybe smag og stilfærdige måde at være på, passer godt til en grillet bøf – især onglet eller oksenyretapper som de også kaldes, er fremragende sammen med brombær. I denne sovs tilsætter jeg brombærrene til sidst, så de får lov til at være hele og beholde deres naturlige syre: Hak et stort eller to mindre skalotteløg fint og lad dem simre i en god klat smør, til de er klare og bløde. Kom 2 dl rødvin og en god dusk timian ned til løgene, og lad væsken reducere til det halve. Fisk timiandusken op og tilsæt ½ liter god oksefond. Lad det koge 20-30 minutter, til sovsen igen er reduceret til ca. halvdelen. Tag sovsen af varmen. Pisk nu 100 g smør i sovsen, lidt af gangen – det nemmeste er at skære smørret i tern forinden. Pisk sovsen glat – den skal ikke på blusset igen – og smag til med salt og peber. Kom til sidst en god håndfuld brombær i, lad sovsen stå et par minutter under låg. Smag til med salt og peber igen og servér.