Chorizo med kartofler er ærke-spansk tapas når det er bedst. Det smager meget af paprika, så hvis du ikke er til intens paprikasmag så lav en anden ret. Hvis du derimod synes at paprika er noget af det dejligste, så vil du også synes godt om denne lille ting. Der er til 4 personer som en del af et større tapasbord – eller 2 personer til frokost eller aftensmad. I så fald vil en salat være godt tilbehør.
2-4 personer
Du skal bruge
150 g chorizo
1 løg, ikke for stort
2 store eller 4 mindre fed hvidløg
1 peberfrugt
10-12 små tomater
400 g kartofler (4 mellemstore)
1 spsk olivenolie
1 spsk sherryeddike
3-4 dl bouillon
1 tsk sød paprika
1 knivspids stærk pimentón (røget paprika)
Peber, måske lidt salt
stilke og blade fra ½ lille bundt persille
20 g smør
Sådan gør du
Skær chorizoen i 2-3 mm tynde skiver. Læg til side. Ordn grøntsagerne og læg dem i små bunker hver for sig, fx på en tallerken: Hak løget. Hak hvidløget fint. Halvér peberfrugten, fjern frø og det hvide og skær den i 3 mm strimler. Halvér tomaterne på den tykke led. Skræl kartoflerne og skær dem i tern, ca. 2 x 2 cm.
Varm olien op i en mindre gryde. Steg chorizoen ved medium varme, til den er let gylden. Hæld det meste af det frasmeltede fedt fra og kassér det men lad chorizoen blive i gryden. Kom løg, hvidløg og peberfrugt i gryden og steg videre i nogle minutter, til løgene er klare.
Kom kartoflerne i og steg videre et par minutter. Kom til sidst tomaterne i. Hæld sherryeddike på og vend rundt. Tilsæt bouillon, paprika og et lille nip pimentón / røget paprika. Læg låg på og lad retten simre ca. 20 minutter til kartoflerne er ved at være møre. Kog retten videre i 15-20 minutter til det meste af væden er kogt ind, rør i det undervejs. Kartoflerne skal være smør-møre og uldne i kanten, og sovsen skal være jævnet en smule af de udkogte kartofler.
Hak persillen forholdsvis fint. Find smørret frem. Tag gryden af varmen og rør persille og smør i. Smørret cremer sovsen op, så retten skal ikke koge videre bagefter.
Servér med skiver af flutes man kan dyppe i sovsen + en gaffel til fyldet.
Tips & Tricks
Det kan ind imellem være svært at koge kartoflerne helt møde, fordi der er syre i retten (fra både sherryeddike og fra tomaterne). Det skal nok lykkes men en sjælden gang imellem tager det lidt længere tid, end de tider jeg har skrevet i opskriften. Hvis du har brug for at servere retten på et bestemt tidspunkt, så lav den et par timer i forvejen. Sæt den til side før du har kommet persille og smør i, og varm den op og færdiggør den, lige inden den skal serveres.