Creme anglaise: Vaniljecreme til syltet frugt, frisk frugt, på chokoladetærte, på is – eller som base for at fremstille en vidunderlig chokolademousse!

 

Ca. 3 dl

 

Du skal bruge
3 æggeblommer
50 g sukker
3 dl sødmælk
2 spsk vanilje ekstrakt

Sådan gør du
Æggeblommer og sukker røres let sammen i en skål. Sødmælk og vanilje ekstrakt kommes i en gryde og varmes op til lige under kogepunktet. Mælken hældes over æggemassen under piskning. Cremen kommes tilbage i gryden, og varmes forsigtigt op under konstant omrøring – brug en blød dejskraber så du hele tiden kan skrabe bunden af gryden når du rører i den. Cremen skal varmes op til 85 grader – ved den temperatur er den let tyknet. Brug et almindeligt stegetermometer til at holde øje med temperaturen. Du kan styre processen ved at tage gryden til og fra varmepladen, hvis du synes at cremen får lidt for meget varme. Sker det, vil æggene koagulere og du ender med mælk med æggeklumper…

Når cremen har ramt de 85 grader, tages gryden fra komfuret og cremen sies over en en ren skål. Lad ikke cremen stå i gryden – du risikerer at den koagulere i bunden…

Cremen er nu klar til brug, hvis den skal bruges i chokolademousse eller andet hvor den skal være varm. Ellers stilles den på køl, og kan så bruges til sovs over bær eller is. Den kan holde sig 3 dage på køl med husholdningsfilm over.

Tips & Tricks
Creme anglaise bruges ofte som base for fremstilling af vaniljeis: Man laver sin creme anglaise, køler den helt af – og fryser den eller kører den på ismaskine – evt. iblandet flødeskum først. Jeg er bare ikke så glad for vaniljeis baseret på kogt creme – jeg laver min vaniljeis ‘rå’ – smagsmæssigt svarer det nogenlunde til at foretrække råcreme frem for kogt creme – og det er altså tydeligt, om isen er baseret på det ene eller det andet!