Min mand er tosset med brunkager og det er i høj grad hans fortjeneste, at denne opskrift har udviklet sig til, hvor den er i dag. Så mange brunkager havde jeg aldrig kunnet spise mig igennem… Jeg er egentlig ikke sååå vild med brunkager – men der sker noget når man rammer den rigtige krydderiblanding, og – ikke mindst – skærer brunkagerne tyndt nok! Krydderierne er traditionelle – men suppleret med det indiske krydderi garam masala – og så lidt chilipulver. De bliver ikke stærke af den grund, men chili’en understøtter på sindig vis smagen af de andre krydderier.

Brunkagerne kan bages med det samme, men dejen bliver kun bedre af at ligge i nogle uger, så lav dejen i god tid, fx midt i november – så topper smagen i december. Og bag så kun et par plader af gangen – de er forrygende når de er nybagte!

 

Portionen giver 8-10 plader, alt efter hvor tyndt du skærer dem

 

Du skal bruge
2 tsk potaske
1 tsk hjorttaksalt
1 spsk koldt vand
500 g mel
2 tsk stødt kanel
1 tsk garam masala
4 tsk stødt nellike
4 tsk stødt ingefær
4 tsk stødt allehånde
½ tsk stødt sød chilipulver
100 g syltede appelsiner
50 g pistacienøddekerner (vask evt blot de saltede man kan købe med skal på
150 g mandler
250 g smør
125 g neutral honning
250 g brun farin

Sådan gør du

DEJ
Potaske og hjortetaksalt røres ud i vandet. Lad det stå 5 minutter, så alle klumper forsvinder.

Melet blandes med krydderierne i en rummelig skål. Det gøres nemmest med et piskeris – så behøver du ikke at sigte krydderierne i. Mandlerne smuttes og evt. salt og hinde fra nødderne på pistacienødderne skylles af i koldt vand. Den syltede appelsin hakkes groft. De hele smuttede mandler, pistacienødder og den hakkede frugt kommes i melblandingen og det hele blandes godt. Smør, honning og farin smeltes sammen i en gryde og kommes i melblandingen. Vandet med potaske og hjorttaksalt kommes også i og det hele blandes godt sammen.

En bageform (en almindelig 1 liters sandkageform er god i størrelsen) fores med husholdningsfilm og dejen kommes heri. Den trykkes godt ud i kanterne og trykkes flad på toppen. Dejen sættes på køl, minimum nogle timer, gerne til dagen efter – og optimalt i 2-3 uger, da tiden på køl gør, at smagen udvikler sig en del.

BAGNING
Når brunkagerne skal bages, skæres dejen i meget tynde skiver. Jeg bruger en meget skarp kniv men kan også anbefale en pålægsskærer eller en gammeldags rugbrødsskærer fra Raadvad – den brugte jeg i mange år, inden jeg fik ordentlige knive i mit køkken.

Brunkagerne lægges på bagepapir og bages 2 plader af gangen ved 170 grader, varmluft i ca. 7 minutter. Kagerne afkøles på en rist og gemmes i tætsluttende dåser. Smager bedst indenfor 3-4 dage, bag derfor kun et par plader af gangen – dejen kan holde julen igennem (hvis der altså er nok af den)!

Tips & Tricks
Ideen med garam masala i brunkager stammer fra Ninna Brenøe – tak for den! Garam masala er et indisk blandingskrydderi, som består af blandt andet koriander, spidskommen, nelliker, peber, kanel, ingefær og kommen. Det hører ikke umiddelbart hjemme i en dansk jule-småkage, men for søren hvor det fungerer godt.

Mandlerne skal smuttes fordi de således hænger bedre fast i dejen under bagning.

 

10 Comments

  1. Giselle 1. september 2021 at 09:34

    You could definitely see your skills within the work you write.

    The arena hopes for even more passionate writers such as you
    who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

    Here is my blog … Giselle

    Reply
  2. http://bitly.com/38vuS56 2. september 2021 at 09:48

    Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you
    know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think
    its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

    Reply
  3. bitly.com 5. september 2021 at 01:26

    I am truly glad to glance at this web site posts which consists of plenty of
    valuable information, thanks for providing these information.

    Reply
  4. on quest bars 10. september 2021 at 11:05

    Hi! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
    There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
    Please let me know. Thanks quest bars http://bit.ly/3jZgEA2 quest bars

    Reply
  5. app.gumroad.com 10. september 2021 at 15:40

    I think that everything wrote made a lot of sense.
    However, what about this? suppose you were to write a awesome headline?
    I mean, I don’t want to tell you how to run your website, but suppose you added a headline to possibly get
    people’s attention? I mean De bedste brunkager – KitchenTales is a little plain. You might glance at
    Yahoo’s front page and watch how they write post headlines to get viewers
    to open the links. You might try adding a video or a related picture or two to get people excited about what you’ve written. Just
    my opinion, it might bring your website a little bit more interesting.
    asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

    Reply
  6. http://bit.ly 12. september 2021 at 02:06

    It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic
    blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to brand new updates and will talk about this blog with
    my Facebook group. Talk soon! scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

    Reply
  7. http://bit.ly/ 12. september 2021 at 11:34

    My family members every time say that I am wasting my time here
    at web, but I know I am getting know-how all the
    time by reading such good articles. ps4 https://j.mp/3z5HwTp ps4 games

    Reply
  8. bitly.com 12. september 2021 at 13:35

    We absolutely love your blog and find the majority of your
    post’s to be just what I’m looking for. can you offer guest writers to write content to suit your needs?
    I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on most of the subjects you write
    concerning here. Again, awesome web site! cheap flights
    http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

    Reply
  9. coub.com 14. september 2021 at 06:17

    Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too great.

    I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it.
    You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible.
    I can’t wait to read far more from you. This is actually
    a tremendous web site. scoliosis surgery https://coub.com/stories/962966-scoliosis-surgery scoliosis surgery

    Reply
  10. http://www.iherb.com/ 14. september 2021 at 06:36

    Hi there, I discovered your site by means of Google while looking
    for a similar matter, your web site got here up, it appears great.
    I have bookmarked it in my google bookmarks.
    Hi there, just was alert to your blog via Google, and found that it is really informative.
    I’m going to watch out for brussels. I will be grateful
    if you proceed this in future. Lots of folks will probably be benefited out of
    your writing. Cheers! quest bars https://www.iherb.com/search?kw=quest%20bars quest bars

    Reply

Skriv en kommentar!

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *