Min mand er tosset med brunkager og det er i høj grad hans fortjeneste, at denne opskrift har udviklet sig til, hvor den er i dag. Så mange brunkager havde jeg aldrig kunnet spise mig igennem… Jeg er egentlig ikke sååå vild med brunkager – men der sker noget når man rammer den rigtige krydderiblanding, og – ikke mindst – skærer brunkagerne tyndt nok! Krydderierne er traditionelle – men suppleret med det indiske krydderi garam masala – og så lidt chilipulver. De bliver ikke stærke af den grund, men chili’en understøtter på sindig vis smagen af de andre krydderier.

Brunkagerne kan bages med det samme, men dejen bliver kun bedre af at ligge i nogle uger, så lav dejen i god tid, fx midt i november – så topper smagen i december. Og bag så kun et par plader af gangen – de er forrygende når de er nybagte!

 

Portionen giver 8-10 plader, alt efter hvor tyndt du skærer dem

 

Du skal bruge
2 tsk potaske
1 tsk hjorttaksalt
1 spsk koldt vand
500 g mel
2 tsk stødt kanel
1 tsk garam masala
4 tsk stødt nellike
4 tsk stødt ingefær
4 tsk stødt allehånde
½ tsk stødt sød chilipulver
100 g syltede appelsiner
50 g pistacienøddekerner (vask evt blot de saltede man kan købe med skal på
150 g mandler
250 g smør
125 g neutral honning
250 g brun farin

Sådan gør du

DEJ
Potaske og hjortetaksalt røres ud i vandet. Lad det stå 5 minutter, så alle klumper forsvinder.

Melet blandes med krydderierne i en rummelig skål. Det gøres nemmest med et piskeris – så behøver du ikke at sigte krydderierne i. Mandlerne smuttes og evt. salt og hinde fra nødderne på pistacienødderne skylles af i koldt vand. Den syltede appelsin hakkes groft. De hele smuttede mandler, pistacienødder og den hakkede frugt kommes i melblandingen og det hele blandes godt. Smør, honning og farin smeltes sammen i en gryde og kommes i melblandingen. Vandet med potaske og hjorttaksalt kommes også i og det hele blandes godt sammen.

En bageform (en almindelig 1 liters sandkageform er god i størrelsen) fores med husholdningsfilm og dejen kommes heri. Den trykkes godt ud i kanterne og trykkes flad på toppen. Dejen sættes på køl, minimum nogle timer, gerne til dagen efter – og optimalt i 2-3 uger, da tiden på køl gør, at smagen udvikler sig en del.

BAGNING
Når brunkagerne skal bages, skæres dejen i meget tynde skiver. Jeg bruger en meget skarp kniv men kan også anbefale en pålægsskærer eller en gammeldags rugbrødsskærer fra Raadvad – den brugte jeg i mange år, inden jeg fik ordentlige knive i mit køkken.

Brunkagerne lægges på bagepapir og bages 2 plader af gangen ved 170 grader, varmluft i ca. 7 minutter. Kagerne afkøles på en rist og gemmes i tætsluttende dåser. Smager bedst indenfor 3-4 dage, bag derfor kun et par plader af gangen – dejen kan holde julen igennem (hvis der altså er nok af den)!

Tips & Tricks
Ideen med garam masala i brunkager stammer fra Ninna Brenøe – tak for den! Garam masala er et indisk blandingskrydderi, som består af blandt andet koriander, spidskommen, nelliker, peber, kanel, ingefær og kommen. Det hører ikke umiddelbart hjemme i en dansk jule-småkage, men for søren hvor det fungerer godt.

Mandlerne skal smuttes fordi de således hænger bedre fast i dejen under bagning.