Flødekartofler eller “Pommes gratin Dauphinois” hvis det skal være korrekt og fransk. Her er kartoflerne skåret i tynde julienne-stænger, i stedet for de klassiske skiver. Skiverne fungerer nu også godt – jeg kan bare bedre lide dem sådan her, og så skal kartoflerne heller ikke have så lang tid i ovnen. Spises til alt slags kød eller blot med en salat, se tips.

 

6 personer

 

Du skal bruge
1½ kg kartofler
1 stort eller 2 mindre løg
3 fed hvidløg
1 spsk groft salt
Friskkværnet peber, mere end du tror
6-8 “riv” på et fint rivejern af muskatnød
2½ dl grøntsagsbouillon
2½ dl piskefløde, måske lidt mere

Sådan gør du
Tænd ovnen på 200 grader.

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde stænger på 3-4 mm tykkelse. Dette er naturligvis meget lettere på en mandolin med juliennejern end at skære dem i hånden, men med en god, skarp kniv går det nu fint.

Hak løget forholdsvis fint. Riv hvidløget. Kom kartofler, løg, hvidløg, salt, peber og muskatnød i et ildfast fad, ca. 20×30 cm, og vend det godt sammen. Hæld bouillon og fløde ved til det dækker ca. 3/4 op ad kartoflerne. Spæd til med fløde hvis det er nødvendigt.

Bag flødekartoflerne i 45-60 minutter, til kartoflerne er helt møre og er gået i en skøn forening med fløden og bouillon. Hvis flødekartoflerne bliver for mørke på toppen lægges lidt stanniol over.

Tips & Ticks
Det er vigtigt at kartoflerne får tid nok i ovnen – ellers er de ikke sjove. De er super som tilbehør på enhver buffet, også fordi de kan forberedes noget tid i forvejen og ikke kræver meget opmærksomhed.

Med lidt ekstra kærlighed kan flødekartofler forvandles til en selvstændig ret: Bland 200 g ristet bacontern eller lidt sprødristet lufttørret skinke i kartoflerne, reducer saltmængden til det halve, og drys revet ost på toppen de sidste 15 minutter i ovnen. Damebladene ville skrive, at retten serveres med en god salat – men det ved vi jo godt, at vi ikke gør: Denne skal spises i al sin enkelhed; fed, doven og lækker. Så tager vi salaten en anden dag.

 

6 Comments

  1. Lucille 24. august 2021 at 04:28

    Having read this I thought it was very informative.

    I appreciate you spending some time and energy
    to put this content together. I once again find myself spending way too much time
    both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

    Reply
  2. Ilok Air 31. august 2021 at 05:13

    This internet site is my inspiration, really fantastic style and
    design and Perfect content material.

    my website; Ilok Air

    Reply
  3. Pure CBD Softgels Review 4. september 2021 at 15:54

    Great paintings! This is the type of information that
    are meant to be shared around the net. Disgrace on the search engines
    for not positioning this post upper! Come on over and talk
    over with my website . Thanks =)

    Take a look at my blog Pure CBD Softgels Review

    Reply
  4. Bio Ready Keto Reviews 10. september 2021 at 15:52

    I don’t even understand how I finished up right here, but I assumed this submit was
    once great. I don’t recognize who you might be but definitely you’re going to a well-known blogger should you are not already.

    Cheers!

    my webpage: Bio Ready Keto Reviews

    Reply

Skriv en kommentar!

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *