Flødekartofler eller “Pommes gratin Dauphinois” hvis det skal være korrekt og fransk. Her er kartoflerne skåret i tynde julienne-stænger, i stedet for de klassiske skiver. Skiverne fungerer nu også godt – jeg kan bare bedre lide dem sådan her, og så skal kartoflerne heller ikke have så lang tid i ovnen. Spises til alt slags kød eller blot med en salat, se tips.

 

6 personer

 

Du skal bruge
1½ kg kartofler
1 stort eller 2 mindre løg
3 fed hvidløg
1 spsk groft salt
Friskkværnet peber, mere end du tror
6-8 “riv” på et fint rivejern af muskatnød
2½ dl grøntsagsbouillon
2½ dl piskefløde, måske lidt mere

Sådan gør du
Tænd ovnen på 200 grader.

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde stænger på 3-4 mm tykkelse. Dette er naturligvis meget lettere på en mandolin med juliennejern end at skære dem i hånden, men med en god, skarp kniv går det nu fint.

Hak løget forholdsvis fint. Riv hvidløget. Kom kartofler, løg, hvidløg, salt, peber og muskatnød i et ildfast fad, ca. 20×30 cm, og vend det godt sammen. Hæld bouillon og fløde ved til det dækker ca. 3/4 op ad kartoflerne. Spæd til med fløde hvis det er nødvendigt.

Bag flødekartoflerne i 45-60 minutter, til kartoflerne er helt møre og er gået i en skøn forening med fløden og bouillon. Hvis flødekartoflerne bliver for mørke på toppen lægges lidt stanniol over.

Tips & Ticks
Det er vigtigt at kartoflerne får tid nok i ovnen – ellers er de ikke sjove. De er super som tilbehør på enhver buffet, også fordi de kan forberedes noget tid i forvejen og ikke kræver meget opmærksomhed.

Med lidt ekstra kærlighed kan flødekartofler forvandles til en selvstændig ret: Bland 200 g ristet bacontern eller lidt sprødristet lufttørret skinke i kartoflerne, reducer saltmængden til det halve, og drys revet ost på toppen de sidste 15 minutter i ovnen. Damebladene ville skrive, at retten serveres med en god salat – men det ved vi jo godt, at vi ikke gør: Denne skal spises i al sin enkelhed; fed, doven og lækker. Så tager vi salaten en anden dag.