Måske har du – ligesom jeg – forsøgt at bage sprøde, tynde florentinere i årevis? Uden at det er lykkedes? Jeg har prøvet nogle opskrifter efterhånden: Med æg, uden æg, med varmluft, uden (for guds skyld uden!) varmluft. Og de mislykkedes hver gang: I stedet for at blive tynde og sprøde, blev de tykke og seje… Efter nogle forsøg lagde jeg projektet på hylden i en dyb erkendelse af, at mit florentiner-gennembrud nok ikke var liiige om hjørnet. Men så til en fødselsdag kom min Bonus-sviger-mormor (ja, vores familierelationer er ikke for børn) med de mest guddommelige florentinere man kunne tænke sig … hjemmebagte naturligvis. Annelise kunne såmænd opskriften i hovedet (Annelise har i skrivende stund passeret sin 85 års fødselsdag) – og SÅ blev der bagt florentinere i det lille køkken: Dejen på bagepladen, ind i ovnen – og så vente spændt: I de første nervepirrende minutter lå florentinerne i tykke, uæstetiske klumper, men så skete miraklet: Overfladerne bristede én efter én og florentinerne flød ud til tynde, indbydende småkager! TAK Annelise for denne opskrift. Jeg har tilføjet pistacienødderne så der er lidt mere at tygge på – og så har jeg lagt dem sammen med chokolade, men ellers tilfalder æren helt Annelise!

 

Ca. 70 stk – 35 sammenlagte

 

Du skal bruge
100 g hasselnødder
40 g pistacienødder, afskallede (ca. 80 g med skal)
150 g havregryn
2 tsk bagepulver
2 store æg
350 g sukker
100 g smør

TIL SAMMENLÆGNING
200 g mørk chokolade med orangesmag – eller alm. mørk chokolade og 30-40 dråber appelsinolie

Sådan gør du
Tænd ovnen på 225 grader – ikke varmluft. Kom pistacie- og hasselnødderne på en bageplade og sæt dem i ovnen i ca. 5 minutter til de er tørret en smule ud og skallerne er begyndt at løsne sig. Tag dem ud og kom dem i en frysepose. Nuldr posen godt så skallerne løsner sig og hæld nædderne ud i en skål. Fjern de løse skaller.

Hak pistacie- og hasselnødder groft – evt. i en foodprocessor, men pas på at de ikke hakkes for fint. Bland nødderne med havregryn og bagepulver i en skål. I en anden skål piskes æg og sukker til en tyk æggesnaps. Smørret smeltes og blandes i havregrynene. Æggesnapsen røres i. Dejen sættes i klatter svarende til en valnød på bagepapir – der skal være mindst 10 cm imellem hver dejklat. Jeg bager 9 stykker på hver plade og det passer meget godt. Bages i 4-6 minutter til de har taget en smule farve og er brune i kanten (kun én bageplade i ovnen af gangen). Pas på – de bliver hurtigt for mørke. Køles af på en bagerist.

Chokolade brækkes i mindre stykker og smeltes ved meget lav varme. Læg de afkølede florentinere sammen to og to med en teske smeltet chokolade imellem. Stabl dem forsigtigt i et fad med bagepapir imellem lagene, dæk med folie og sæt dem i køleskabet til chokoladen er stivnet.

Gemmes i en lufttæt dåse. Florentinerne mister lidt af deres sprødhed efter et par dage. For at bevare denne, kan du vente med at lægge dem sammen med chokolade til dagen hvor de skal spises – eller du kan vælge at spise dem alle sammen indenfor 48 timer ????

Tips & Tricks
Florentinerne skal bage længe nok til at de får den ristede smag fra nødder og havregryn – men er de underbagt får de en lidt kedelig, klæg smag af havregrød. Se til dem ofte og tag dem ud når de første florentinere har fået nok – de skal være jævnt lysebrune i bunden. De florentinere der stadig er lidt for lyse lægges til side og får et minut eller to i ovnen til sidst, når alle florentinere er bagt. På den måde sikrer du at (de fleste) florentinere er bagt perfekt.

Hvis florentinerne ikke er kommet tidsnok i en lufttæt beholder, bliver de bløde. I så fald varmer du ovnen op og giver dem et minut eller to i ovnen, så de er godt gennemvarme, køler dem igen af på en rist – og sørger for at pakke dem ned, så snart  de er helt afkølede.