Naanbrød er godt til mange ting. Det er et blødt og venligt brød, der i Indien og Parkistan bruges til at søbe sovs op med og til at wrappe omkring grøntsager, lidt kød og måske en skefuld chutney. Hjemme hos os er det tandard tilbehør til en dejlig skål dhal. Yngste Min får dem ind imellem med i madpakken sammen med muhamara og et par gulerødder – så er han glad. Denne portion er stor, for så kan du komme en røvfuld i fryseren – det luner en regnvåd torsdag.

 

18 stykker

 

Du skal bruge
6 dl mælk
150 g smør
30 g gær
2 æg
1 spsk sukker
1 spsk salt
250 g fuldkornshvedemel
Ca. 700 g hvedemel

DESUDEN
1 dl yoghurt naturel
2 spsk olie
2 spsk vand
1 tsk nigellafrø (jomfru i det grønne)

Sådan gør du
Smelt smørret sammen med ca. halvdelen af mælken og kom det i en rummelig skål. Tilsæt resten af mælken og tjek at blandingen er håndlun. Tilsæt gær, æg, sukker, fuldkornshvedemel og det meste af hvedemelet tilsættes og dejen æltes på maskine i nogle minutter, til den er glat og fin. Tilsæt salt og ælt videre et par minutter. Spæd til med hvedemel hvis dejen er for våd – den skal kunne formes til boller. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1-1½ time, til den er hævet til dobbelt størrelse. Tænd ovnen på 250 grader når dejen har hævet en times tid – det tager tid at få en ovn ordentlig varm. Hvis du har en bagesten så læg den på en bageplade der vender bunden opad og sæt den midt i ovnen.

Når dejen har hævet, deles den i 18 stykker, der først trilles runde og dernæst rulles aflange og ca. 2. cm flade med en kagerulle. Læg 6 naanbrød på hvert stykke bagepapir og lad dem efterhæve med et viskestykke over sig en god halv time, eller til de er hævet lidt op.

Pisk yoghurt, olie og vand sammen i en skål. Pens de hævede naanbrød generødt med blandingen og drys med en smule nigellafrø – ikke for mange, for de kan godt have en stærkpebersmag. Bag naanbrødene 6 af gangen på bagestenen eller en varm bageplade midt i ovnen i ca. 8 minutter, eller til de er akkurat gennembagt og er lysebrune i kanten. De skal ikke have for meget, for så mister de deres blødhed og bliver tørre.

Tips & Tricks
Melmængden i denne dej passer, hvis du ælter dejen på røremaskine. Hvis du ælter i hånden skal du nok bruge 5-10% mere hvedemel.