Som i alle dele af verden, har hver familie deres egen udgave af de retter, der er traditionelle og specifikke for deres land eller region. I Danmark kan vi (bortset fra det nye nordiske køkken) ikke bryste os af så meget – men frikadellerne, dem har vi! Og eftersom de skal laves som “vor moder gør det” – det vil sige vidt forskelligt, så tjener det egentlig ikke noget formål at lægge min version op her på sitet… Bortset fra at jeg selv og mine unger således kan finde opskriften.

 

4 personer – frikadellerne er dobbelt portion så der er til fryseren eller madpakker

 

Du skal bruge

FRIKADELLER
800 g hakket flæsk
400 g hakket kalv eller okse
2 mellemstore løg
1 stort eller 2 mindre fed hvidløg
2 dl havregryn
½ dl mel
2 tsk salt
½ tsk stødt peber, måske lidt mere
1 tsk sød chilipulver
4 æg
4 dl mælk, måske lidt mere
1 spsk fa en pakke oksefond, rørt ud i lidt varmt vand
100 g smør + 2 spsk olie til stegning

PANDESOVS
4 dl piskefløde
½ pakke oksebouillon (jeg bruger disse gelepakker da de smager bedst)
1 tsk dijonsennep
½ tsk sød chilipulver
Peber og måske lidt salt
Et par dråber sovsekulør
1-2 spsk vand fra kartoflerne, til at fortynde sovsen hvis nødvendigt

TILBEHØR
Kogte kartofler, syltede asier

Sådan gør du

FRIKADELLER
Kom kødet i en rummelig skål (du kan ælte i) eller kør farsen på røremaskine. Hak løgene mellemfint og kom dem ved sammen med fintrevet hvidløg. Tilsæt resten af ingredienserne og rør farsen godt, til alle ingredienser er godt blandet og farsen er fast og hænger godt sammen; man kan se at proteinerne i kødet begynder at trække lidt tråde i farsen – det tager måske 4-5 minutter på røremaskine ved jævn hastighed. Lad farsen trække på køl min. 15 minutter men gerne en times tid. Farsen vil være ret lind, men den samler sig når den hviler.

Tjek konsistensen på farsen og rør evt. lidt mere mælk i – den skal stadig være lind, men skal kunne formes. Smelt lidt af smørret på en pande ved medium varme og kom en sjat olie i. Lad det bruse af. Form frikadeller på størrelse med et lille hønseæg – det gøres nemmest ved at dyppe en spiseske i et glas koldt vand, og dernæst forme frikadellerne med den våde ske og en hånd. Tryk frikadellerne let flade når de kommer på panden.

Steg frikadellerne ved ikke for høj varme på begge sider, til de er akkurat gennemstegte. Man kan trykke på dem med en finger; de skal føles faste. Ellers så tag en af panden og skær den over for at se om den er gennemstegt.

Tag frikadellerne af panden og læg dem i et fad, efterhånden som de bliver færdige. Dæk fadet til så frikadellerne holdes varme.

PANDESOVS
Når alle frikadeller er stegt, laves sovsen på panden: Kom piskefløden på panden sammen med oksebouillon, sennep, peber og lidt sød chili. Kom et par dråber sovsekulør i, til sovsen har den ønskede farve. Lad sovsen koge et par minutter til den tykner let. Hvis den bliver for tyk så tilsæt et par spsk kartoffelvand eller måske lidt mælk. Smag til med salt, peber og sød chili (sovsen skal ikke være stærk, blot have lidt fylde).

Servér frikadellerne med kogte kartofler, sovsen og syltede asier.