Livet er både for langt og for kort til at rulle kagedej og stikke kager ud. Jeg magter det ikke. Disse jødekager skæres af en pølse dej, hvilket indebærer at de ikke er 100% runde og fine i kanten. Til gengæld har jeg tid til at lave andre ting dén dag. Portionen er stor – jeg plejer at fryse halvdelen ned, så det er nemt at bage en frisk forsyning nogle uger senere.

 

Ca. 100 stk. / 4 plader

 

Du skal bruge
375 g hvedemel
200 g sukker
½ tsk hjorttaksalt
250 g koldt smør
2 æggeblommer
1 æggehvide (den anden bruges til at pensle med)

PENSLING OG PYNT
Den anden æggehvide
4 spsk sukker
1½ spsk kanel

Sådan gør du
Kom mel, sukker og hjorttaksalt i en foodprocesser og kør det kortvarigt, så det blandes godt. Skær smørret i store tern og kom det i foodprocesseren. Kør til smørret er smuldret i melet og ligner revet ost. Kom æggeblommer og den ene æggehvide i og kør igen kortvarigt, til dejen er samlet i store klumper.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og saml den hurtigt med hænderne – den skal ikke æltes. Rul dejen til en pølse på 5-6 cm i diameter (ca. 35 cm lang). Del den i to og pak forsigtigt hver pølse ind i bagepapir. Læg dejpølserne på køl et par timer, eller i fryseren en times tid.

Tænd ovnen på 200 grader (ikke varmluft).

Når dejen er helt kold og hård, pakkes den ene pølse i plast og fryses ned til en anden dag. Den anden pølse skæres i tynde skiver (ca. 1 mm) som lægges på bagepapir. Der bliver til ca. 2 bageplader af denne halve portion.

Pensl jødekagerne med den tiloversblevne æggehvide og drys med kanelsukker. Bag kagerne midt i ovnen i 6-10 minutter, til de er brune i kanten men ikke blevet mørke – der er ofte 10-20 sekunder mellem en perfekt bagt småkage, og en småkage der har fået for lidt eller for meget.

Lad jødekagerne afkøle på en rist og gem dem i en tætsluttende dåse.

Resten af æggehviden fryses ned sammen med den anden dejpølse og kanelsukkeret gemmes i et lille glas – så er det nemt at bage friske forsyninger.