Braiserede svinekæber hører klart til slow-food. Ligesom svineskank skal de have nogle timer i ovnen – og ligesom andre billige udskæringer, bliver man fyrsteligt belønnet for sin tålmodighed: Kødet er så mørt at det falder fra hinanden. Ofte laves svinekæber med øl eller æblemost – jeg ville (ikke overraskende) prøve en italiensk udgave, og det var en rigtig god ide: Svinekæber i hvidvin er ikke så tungt som i øl – og så har det den her dejlige, italienske grundsmag. Spis svinekæberne med en god kartoffelmos og en salat der passer til årstiden – måske denne?
6 personer
Du skal bruge
SVINEKÆBER
2 spsk olivenolie
2 spsk smør
Ca. 1,2 kg svinekæber
salt, peber
1 flaske hvidvin (75 cl)
400 g gulerødder
3-4 stilke bladselleri
1 stort eller 2 små løg
3 fed hvidløg
3-4 laurbærblade
lidt timian, frisk eller tørret
1 spsk grøntsagsboullion-pasta, jeg bruger denne
KARTOFFELMOS
1½ kg kartofler beregnet til mos (højt indhold af stivelse)
Stokken fra et blomkålshoved eller 1/4 blomkålshoved (kan udelades, men giver en lettere mos)
100-150 g smør
1-2 dl mælk
salt, peber
Sådan gør du
Olivenolie varmes op på en pande og smørret tilsættes. Svinekæberne brunes et par minutter på hver side, krydres med salt og peber og lægges derefter i et fad eller på en tallerken. Panden koges af med lidt af hvidvinen for at få alt den gode smag med.
Gulerødder, bladselleri og løg skæres i grove stykker – du behøver ikke at pille løgene først. Halvdelen af grøntsagerne lægges i bunden af en stor stegeso, römertopf eller andet ovnfast fad med låg – alternativt kan faddet dækkes med dobbelt lag stanniol som låg. Svinekæberne fordeles på grøntsagerne. De hele hvidløgsfed (behøver ikke at blive pillet), laurbærblade og timian fordeles mellem kæberne og resten af grøntsagerne kommes ovenpå. Hvidvinen hældes ved og boullionterningen smuldres ud over og ned i vinen. Låget kommes på og kæberne sættes i ovnen på 160 grader i en times tid. Derefter skrues ned til 110 grader og kæberne står yderligere 4 timer i ovnen – 5 timer ialt.
KARTOFFELMOS
Når der er ca. 45 minutter tilbage, inden kæberne skal ud af ovnen, laves kartoffelmosen. Kartofler og blomkålsstok skæres i grove stykker og koges til det er helt mørt – vandet skal ikke saltes. Hvis du bruger en gammeldags kartoffelmoser (den med en masse små huller) behøver du ikke at skrælle kartoflerne først. Når kartofler og blomkål er helt møre, hældes kogevandet fra og grøntsagerne kommes tilbage i gryden. Her kan de stå en rum tid, mens kæberne bliver færdige.
Stegesoen tages ud af ovnen og kæberne fiskes op og lægges i et fad. Læg stanniol over og et viskestykke, så de holder sig varme. Væsken fra stegesoen sies hen over en gryde, og sovsen bringes i kog. Den jævnes, enten med lidt sovsejævner eller en smørbolle. Lad sovsen simre uden låg mens kartoffelmosen gøres færdig: Kartofler og blomkål moses ned i en ren gryde, der sættes over for svag varme. Smørret røres i – hvor meget er op til dig. Mosen røres yderligere med lidt mælk til den har den ønskede konsistens. Smages til med salt og peber.
SERVERING
Kartoffelmosen bredes ud på et fad. Svinekæberne rives til trevlede strimler med to gafler, dynges ovenpå mosen og lidt af sovsen dryppes over. Er man pyntesyg, gør lidt hakket persille sig godt på toppen. Resten af sovsen serveres til.
Tips & Tricks
Lav en dobbelt portion – evt. i 2 fade – og frys den ene halvdel ned – det vil du være taknemmelig for en kold og grå vinterdag.
De strimlede svinekæber kan bruges til mange andre ting: Som fyld i en flæskestegs sandvich (med købte flæskesvær) eller som fyld i vietnamesiske forårsruller.