Klassisk og lavet fra bunden. Portionen er stor, så der er mulighed for at fryse ned og gemme til en kold og våd torsdag.

 

8 personer

 

Du skal bruge

KØDBOLLER
2 mellemstore løg
800 g hakket kalv og flæsk
2 dl havregryn
2 spsk mel
2 æg
1½ dl mælk
1½ tsk salt
½ tsk stødt peber

KARRYSOVS
1 mellemstort løg
1 stort eller 2 mindre æbler
1 spsk smør
2 spsk mild karrypulver (madras)
1 l hønsefond
2 dl piskefløde
Salt, peber

TIL SMØRBOLLE
50 g smør
8 spsk mel

TILBEHØR
Ris, mangochutney og måske en salat

Sådan gør du

FARS TIL KØDBOLLER
Riv løget på et rivejern eller hak det meget fint. Bland alle ingredienserne til til kødbollerne i en skål og rør farsen med håndmikser, på maskine eller i hånden til den er sammenhængende og lidt sej. Dæk skålen med film og stil den på køl en halv times tid.

KARRYSOVS
Riv løget til sovsen eller hak det meget fint. Riv æblerne på et groft rivejern. Sæt en gryde over ikke for høj varme og smelt smørret deri. Steg løg, æble og karry til løgene er bløde men ikke brunede, ca. 5 minutter. Kom hønsefond ved sammen med piskefløden og lad sovsen koge op.

Lav en smørbolle ved at mose smør og mel sammen med en gaffel på en flad tallerken. Smørbollen skal være jævn og klumpfri.

Når sovsen er kogt op, kommer du det meste af smørbollen i sovsen og pisker den godt igennem over jævn varme. Når sovsen kommer i kog kan du se hvor tyk den er blevet. Skal den være tykkere, tilsætter du lidt mere smørbolle til sovsen har den konsistens du ønsker. Lad derefter sovsen koge stille i 5 minutter og smag til med salt, peber og evt. lidt mere karry. Hvis du ønsker en helt glat sovs, så blend den med en stavblender. Sluk for sovsen mens du koger kødbollerne.

KOGNING AF KØDBOLLER
Sæt vand over i en rummelig gryde og bring det i kog. Salt vandet som hvis du skulle koge kartofler. Form nu små kødboller af farsen ved at dyppe en spiseske i koldt vand, og dernæst forme bollerne med skeen i den ene hånd og håndfladen af den anden hånd. Kødbollerne skal ikke være større end små golfbolde – de vokser når de koger.

Kom kødbollerne i det kogende vand efterhånden som du former dem og kog et enkelt lag af gangen. De er færdige når de føles faste og stiger op til overfladen, det tager 6-10 minutter. Tag dem op med en hulske efterhånden som de er kogt, og læg dem i et fad.

Når kødbollerne er ved at være kogt, varmer du karry sovsen op og kommer bollerne heri. Lad sovs og kødboller simre et par minutter og servér med løse ris, lidt salat og en god mangochutney.